Vi er ikke sikre på, hvordan klimaændringer påvirker Golfstrømmen, men det kunne være rart at vide mere om, da Golfstrømmen har betydning for f.eks. klimaet i Nordvesteuropa.
Danmarks Frie Forskningsfond med en bevilling på 2.879.801 kr. til projektet ’Gulfstream variability in a globally warming world – the forgotten Danish Archive’ ved Camilla Snowman Andresen sikret, at vi kan få nødvendig viden for at blive klogere på klimaændringer og Golfstrøm.
Det debatteres, hvordan Golfstrømmen vil opføre sig under et globalt stadigt varmere klima. Nogle studier forudsiger, at stigende afsmeltning af Indlandsisen kan forstyrre den thermohaline cirkulation og dermed svække Golfstrømmens styrke, hvilket kan få konsekvenser for klimaet i Nordvesteuropa. Det er dog svært at forudsige, hvordan Golfstrømmen påvirkes af det varmere klima, da de instrumentelle tidsserier er for kortvarige til at give en ordentlig forståelse af Golfstrømmens dynamik.
Derfor vil projektet producere en unik 15.000 år lang tidsserie over Golfstrømsvariationer fra den forrige Eem-mellemistid, hvor den globale gennemsnitstemperatur var højere end i dag (men svarende til det niveau, som vi har om få år). Tidsserien vil blive baseret på en 50 meter mægtig aflejring af marint mudder, som blev afsat i havet i Danmark under Eem-tiden, og som kan give mulighed for at rekonstruere variationer i Golfstrømmen med en tidsopløsning på 3 år.
På baggrund af sådan en tidsserie kan vi få et mere indgående indblik i den naturlige variabilitet i Golfstrømmen, og hvordan den måske ændres som følge af afsmeltning fra Indlandsisen.
”Jeg er rigtig glad for, at DFF har valgt at støtte mit projekt. Det bliver interessant at finde ud af, hvordan Eem-tidens generelt varme men til tider også meget ustabile klima, kan have påvirket et land som Danmark,” siger Camilla Snowman Andresen.
For at komme ned til aflejringerne, skal der bores, og derfor omfatter projektet en landbaseret boring i Nordjylland.