Nye teknologier på vej – men ikke inden for de næste 10 år
Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) har lavet en analyse af forsyningskæderne for litium og kobolt fra udvinding til genanvendelse og bortskaffelse, som netop er publiceret i rapporten ’The cobalt and litium global supply chains: status, risks and recommendations’. Lithium og kobolt er nøgleråstoffer i litium-ion-batterier, og begge metaller er på EU’s liste over kritiske råstoffer. Rapporten undersøger desuden forskellige scenarier for fremtidens behov for litium og kobolt, samt mulighederne for at nye batteriteknologier kan tage over og begrænse efterspørgslen på de eftertragtede metaller.
”Vores analyse viser, at der er mange nye avancerede batteriteknologier under udvikling verden over, men de vil formentlig ikke overtage markedet for alvor før efter 2030. Litium-ion-batterier vil altså stadig være den førende teknologi i hvert fald de næste 10 år,” siger Jakob Kløve Keiding, centerleder i MiMa og medforfatter på den nye rapport.
Jakob Kløve Keiding mener heller ikke, at litium som en central komponent i batterier vil være erstattet om 10 år:
”Selv om nye batteriteknologier er langt i udviklingen og allerede begynder at blive kommercialiseret, vil det tage tid, før de får alvor vil få volumen og tage over for litium-ion-batterier, som selvsagt alle benytter litium. Efterspørgsel efter litium vil derfor forsætte og stige. Til gengæld kan litium-ion-batterier produceres med mindre eller ingen kobolt. Den tendens ser vi allerede nu, og den vil fortsætte,” fortæller han.