Kom med under overfladen på årets Tour de France

29-06-2022

Er du en af de mange tusind tilskuere, der hvert år følger med, når verdens største cykelløb løber af stablen? Har du så nogensinde tænkt over, hvordan de til tider storslåede landskaber, som rytterne kører igennem, egentlig er blevet til? I år kan du på hjemmesiden Geo-Tour de France geotdf.org læse alt om geologien under ruten og de processer, der har givet landskaberne deres udseende.

”På et tidspunkt slog det mig, at folk, der ser liveudsendelser af for eksempel Tour de France, under de timelange løb også ser en masse spændende landskaber og geologiske strukturer passere i baggrunden. Så måske kan vi som geologer give både cykelkommentatorer og -entusiaster noget ny viden om landskaberne og deres underliggende skatte og hemmeligheder,” siger Douwe van Hinsbergen, professor ved Utrecht Universitet, som har taget initiativ til hjemmesiden geotfd.org, hvor man i år kan finde en detaljeret geologisk gennemgang af alle Tourens etaper.

Douwe van Hinsbergen kontaktede derfor kollegaer fra bl.a. Holland, Tyskland, Spanien, England, Frankrig, USA og Danmark og bad dem hjælpe ham med at skrive en række blogindlæg om geologien langs årets cykelrute. En af dem var Kasia K. Sliwinska, seniorforsker i GEUS, som sammen med sin kollega Karen Dybkjær, der også er seniorforsker i GEUS, har arbejdet på den danske version af bloggen.

”Da Douwe kontaktede mig om at lave en dansk version af hans blog, sprang jeg til uden tøven. Jeg synes, at hjemmesiden giver en fantastisk mulighed for at kommunikere om geologien. Touren løber igennem meget forskelligartede landskaber med så mange interessante karakteristika, at det er nærliggende at undre sig over, hvorfor disse landskaber egentlig ser ud, som de gør. Bloggen er en glimrende mulighed for at forklare de geologiske processer, som skabte de landskaber, vi møder i dag,” siger Kasia K. Sliwinska.

Touren begynder i danske istidslandskaber

Dette års Tour de France kører igennem resterne af tre gamle kontinenter, over sporene efter det meteornedslag, der udryddede dinosaurerne, gennem kalklandskaber, inaktive vulkaner, stykker af Saudi-Arabien i Paris og mange flere fascinerende geografiske og geologiske fænomener undervejs. Tourens første tre dage går igennem Danmark, hvor landskabet og undergrunden i høj grad er præget af ændringer i klimaet igennem millioner af år.

”Landskabet udvikler og ændrer sig hele tiden, og det samme gør klimaet. Klimaet i Danmark for 15 millioner år siden var for eksempel varmere og meget vådere end i dag. Store floder løb igennem landet og skabte store sandlegemer, som nu er en vigtig kilde til drikkevand i det område, hvor Tourens tredje dag starter. På tredjedagen løber cykelruten desuden langs og over de bakker, som blev formet langs kanten af isen, der dækkede Danmark i den sidste istid, der sluttede for cirka 10.000 år siden. Og så er det også sjovt at tænke på, at landet, vi står på, stadig stiger efter at være sluppet for vægten af den næsten en kilometer tykke iskappe – cirka en millimeter om året,” fortæller Kasia K. Sliwinska.

Følg med på Twitter

Tilskuere kan dele billeder og stille spørgsmål til forskerne på Twitter via #GeoTdF, og på Twitterkontoen @geotdf vil forfatterne bag hjemmesiden kommentere dagens etape.

Kasia Sliwinska
Seniorforsker
Geoenergi og -lagring