Det nye Geoviden-magasin, som GEUS er medudgiver af via Geocenter Danmark, handler om forskellige måder, man kan arbejde med geovidenskab på. Blandt de forskellige fagfolk møder du blandt andet to GEUS-forskere, som fortæller om deres karriere og hverdag.
Glaciologiforsker Signe Hillerup Larsen fra Afdeling for Glaciologi & Klima fortæller bl.a. om, hvordan det har været at være med til at bygge GEUS' overvågning af Indlandsisens afsmeltning op.
"Da jeg blev ansat i 2008, var GEUS kun lige gået i gang med at overvåge Indlandsisen og dens afsmeltning, og de første PROMICE -klimastationer var ved at blive sat op. Siden er det gået fra at være et forholdsvis lille projekt til at være et stort og professionelt overvågningsprogram med mange klimastationer spredt ud over store dele af Indlandsisen. Og den udvikling har jeg været med til. Det er jeg stolt af,” siger hun til Geoviden .
Signe Hillerup Larsen på en gletsjer i færd med at holde sikkerheds- og klatreegenskaberne ved lige til det årlige feltarbejde på isen i Grønland (Foto: GEUS)
Grøn omstilling og nye grænser
Chefkonsulent Jens Jørgen Møller fra Geofysik og Sedimentære Bassiner har netop holdt sit 40-års jubilæum hos GEUS og er dermed en af dem, der har været med til at skifte fokus fra olieefterforskning til grønne løsninger som geotermi. Og så har han været med til at drage nye landegrænser via kontinentalsokkelprojektet .
"”I 2001 gik vi i gang med at undersøge, om det var muligt at ‘udvide kontinentalsoklen’ ved Færøerne eller ved Grønland. (...) I 2014 sagde FN god for, at det kunne lade sig gøre for et område nord for Færøerne, og i 2019 blev der forhandlet en ny grænsedragningsaftale på plads mellem Danmark, Norge og Island, hvor Færøerne fik ret til et større havbundsareal. Det var et stort punktum at sætte, og jeg er ret stolt af at have været med hele vejen.” fortæller han .
Jens Jørgen Møller foran et af de mange kort, han har været med til at samle data til (Foto: GEUS)
Er der geologer nok i fremtiden?
I bladet møder du også fire andre geofagfolk, og så svarer ni studerende fra de geofaglige uddannelser også på, hvad de drømmer om at bruge deres uddannelse til. Én vil gerne arbejde med at finde metaller under havbunden til den grønne omstilling. En anden vil gerne arbejde med CO2-lagring i undergrunden. En tredje vil gerne være med til at planlægge mere bæredygtige byer.
I en række år har der været dalende optag på de geofaglige uddannelser i Danmark, og institutleder Claus Beier fra Geovidenskab og Naturressourcer på Københavns Universitet skriver i et debatindlæg, at det måske skyldes, at der simpelthen ikke råbes højt nok om alt det spændende, sjove og især vigtige, man kan lave med sådan en uddannelse. Om, hvad man egentlig laver i et arbejde indenfor det geofaglige felt.
Det er der råd for, hvis man trykker sig ind på GEUS' Youtube-kanal, hvor du kan komme med vores forskere på arbejde indenfor alt fra arktiske havmiljøer og pesticider i grundvandet til fortidens masseudryddelser og minedrift på de kritiske råstoffer til din computer m.m. Endnu flere kig ind i geo-verdenen kan du finde på Underground Channel , en videoformidlingsplatform drevet af Geocenter Danmark.
Næste tema: Kortlægning
I starten af 2023 kommer næste Geoviden, der handler om kortlægning gennem tiderne, både det helt lavpraktiske med jordspyd og de mest højteknologiske moderne metoder.