”… det er slet ikke sikkert, livet ville være opstået uden den kollision, der gav os Månen,” siger geokronolog James Connelly fra Københavns Universitet i det nye Geoviden. Og så er tonen ligesom lagt for, hvor meget vi egentlig burde interessere os for den lille rum-nabo.
Uden Månen ville Jorden formentlig slet ikke være blevet til Jorden, for hvis Månen ikke eksisterede, ville Jorden heller ikke gøre det. De to er nemlig opstået i en kollision mellem to andre planeter for længe, længe siden. Støvskyen fra kollisionen samlede sig sammen til to nye enheder, Jorden og Månen. Samme bestanddele, men ny fordeling og nye størrelsesforhold.
I Geoviden kan du læse om, hvordan de i et dansk laboratorium prøver at hitte rede i, hvad der egentlig er foregået i det helt tidligere solsystem, og herunder hvorfor de to planeter ramlede sammen og skabte vores Jord (og Måne). Det foregår blandt andet ved at datere meteorer helt tilbage fra Solens fødsel, samt sten bragt tilbage fra Månen af de seks Apollo-missioner i 1960’erne og 70’erne.
Kom også med ind i laboratoriet i videoen på geoviden.dk/maanen.
Den nye podcast
Som noget nyt kan du også tage Geoviden i ørerne i form af vores nye podcast ved navn Geoland. Her kommer du i godt selskab med de to geologistuderende Emil Soltau og Mathilde Lieberkind, som tager ud og besøger spændende mennesker og steder, som relaterer sig til hvert tema. Denne gang tager de til Planetarium i København, hvor de kigger på en sjælden sten fra Månen og hører om, hvor forskellig den egentlig er fra sten på Jorden.
Der er stor chance for, at du i forbindelse med dette tema får lyst til at kigge ekstra godt på Månen fremover. Til det kan det varmt anbefales at konsultere artiklen ’Kikkertguide til Månen’, som guider dig til, hvilke geologiske fænomener du kan se med en ganske almindelig håndkikkert. For eksempel gamle, størknede have af lava og kæmpe bjergkæder.
På geoviden.dk finder du:
- Hele magasinet samlet og som enkeltartikler
- Quiz: Test din viden om Månen
- Video: Månens geologi
- Podcast: Geoland tager til Månen
- Måne-kort gennem tiderne
- Måne-nøglebegreber
- Links til timers Måne-underholdning