Geoviden undersøger verdens behov for sjældne jordartsmetaller

21-05-2021

De sjældne jordartsmetaller er vigtige i den grønne omstilling, og selvom de faktisk ikke er spor sjældne, kan forsyningen af dem alligevel blive et potentielt problem i fremtiden. Læs mere i det nye Geoviden.

Det sjældne jordartsmetal neodymium, der bruges til blandt andet magneter i elbiler. (Foto: Shutterstock)

Sjældne jordartsmetaller sidder i din telefon og din computer, og hvis du har en elbil, er de et grundlæggende element for at få den til at køre. Flere af de i alt 17 grundstoffer i gruppen, der alle er metaller, kan nemlig bruges til at lave magneter, som er en vigtig bestanddel af snart sagt alle vores moderne, elektroniske ’devices’.

I det nye Geoviden kan du blandt andet læse, at der går cirka fem kilo rene sjældne jordartsmetaller på at lave magneterne til én elbil, og det er hovedsageligt metallet neodymium. Hvis Paris-aftalen skal overholdes, forventes det, at der globalt set skal rulle cirka 245 millioner elbiler støjsvagt rundt på vejene i 2030. Det kræver selvsagt en solid mængde sjældne jordartsmetaller, samtidig med at metallerne også skal bruges i mange andre industrier og produkter. For eksempel også i vindmøller.

Der skal altså være nok til alle, inklusive grønne tiltag som vindmøller og elbiler, og samtidig er der meget få steder i verden, man rent faktisk kan forarbejde jordartsmetallerne, så de kan bruges. Læs med om den problemstilling.

Hvor finder man jordartsmetallerne?

Geoviden kigger naturligvis også på den geologiske baggrund for, hvor man egentlig kan lave miner, der udvinder sjældne jordartsmetaller, og hvorfor der lige er koncentrationer dér. Blandt andet kigger vi nærmere på to fjelde i Grønland, Kvanefjeld og Kringlerne, som begge indeholder enorme mængder sjældne jordartsmetaller.

geoviden.dk kan du som altid finde ekstra materiale i form af blandt andet en video, en liste med nøglebegreber og en quiz om temaets hovedpunkter.

Hjemmesiden er siden sidste blad blevet frisket op, og det er nu endnu nemmere at navigere i og finde enkelte artikler og figurer frem på tværs af de forskellige temaer.

Her kan du også downloade hele bladet som pdf samt tilgå alle illustrationer og artikler enkeltvis til brug i for eksempel undervisning. Det er også her, du kan skrive dig op som abonnent og bestille klassesæt.

Geoviden udgives af Geocenter Danmark, der er et nationalt center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Geocenter Danmark er et formaliseret samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954