Gå på opdagelse i Geovidens nye webunivers

03-02-2021

Geovidens hjemmeside er nu blevet nemmere at navigere i samt mere sammenhængende som læringsmedie. Find hurtigt det materiale, du skal bruge, eller bliv inspireret af videoer, artikler og interaktive illustrationer, du måske ikke vidste fandtes.

Vi er glade for at byde dig velkommen på den nye hjemmeside for det populærvidenskabelige magasin Geoviden, der formidler geovidenskabens fascinerende verden til unge. Seneste tema udkom i december og handler om pollen og sporer (en specifik videnskab kaldet palynologi).

Vi har gjort de mest populære af vores illustrationer interaktive, så du kan klikke dig rundt på forskellige istidslandskaber, findesteder for danske dinosaurer m.m. og få information om de enkelte detaljer. For eksempel denne, der forklarer principperne bag CO2-lagring. Klik på pilene for at se den i stor størrelse. 

Find andre eksempler her:

De interaktive figurer får i løbet af 2021 selskab af animationer, der kan hjælpe med at gøre de mange komplekse begreber i geovidenskab mere intuitive.

Søg på tværs af temaer

Geoviden udgives stadig som trykt magasin tre gange om året, og man får stadig sit blad tilsendt, hvis man er abonnent. Nu er det blot blevet nemmere at navigere i den digitale udgave, hvor hvert Geoviden-tema kan findes både som magasinudgave, som pdf, enkelte artikler eller downloades som samlet zip-fil.

Hvert tema har stadig sin egen underside, hvor du kan få overblik over indholdet. I skrivende stund er der syv temaer at gå på opdagelse i (nyeste først):

Du kan nu søge på tværs af alle temaer, så du kan finde alt Geoviden-materiale, der handler om eksempelvis Indlandsisen, ressourcer, landskabsdannelse osv. Det gør det nemmere at samle materiale, hvis du for eksempel skal finde materiale til en opgave.

Desuden har vi samlet alle nøglebegreber, der optræder i alle temaerne, i én samlet liste. Den virker på den måde som et opslagsværk for geovidenskabelige termer. Du kan også stadig finde de enkelte, temaspecifikke lister under hver temaside.

Geoviden-arkiv stadig tilgængeligt

Indholdet stammer fra de temaer, der er udgivet, siden Geoviden blev relanceret i starten af 2019 efter en form- og indholdsmæssig makeover. Du kan desuden finde pdf'er af alle udgivelserne fra før 2019 her.

Vi håber, I bliver lige så glade for det nye site, som vi er.

HUSK at I altid kan sende spørgsmål, ideer, ris og ros til vores redaktion på geoviden@geus.dk

Hvad er Geoviden?

Geoviden er et populærvidenskabeligt magasin målrettet undervisning i gymnasiet, særligt i naturvidenskab, hvor det vil kunne bruges som et videnskabeligt baseret input, der fokuserer på samfundsrelevante emner, hvor geovidenskaberne spiller en rolle.

Magasinet er gratis, og på hjemmesiden kan bestilles abonnement, enkelte numre eller klassesæt

Geoviden udgives af Geocenter Danmark, der er et nationalt center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Geocenter Danmark er et formaliseret samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.