”Perioder med ekstrem afsmeltning af isen førte i 2012 til, at broen over floden i Kangerlussuaq, hjemsted for Grønlands største lufthavn, er blevet ødelagt af vandmasserne. Samtidig betyder den ændrede mængde ferskvand i fjorde og omkringliggende hav ændrede livsbetingelser for det marine liv omkring Grønland.”
Derfor styrker GEUS nu overvågningen af smeltevandsfloden i Kangerlussuaq.
”Observationerne er samtidig et realitetstjek, der styrker muligheden for præcis at forudsige afsmeltningen fra hele Indlandsisen med klimamodeller,” siger Andreas Ahlstrøm.
Koordineret, fælles indsats
Grønland spiller en unik og central rolle i det globale klimasystem og dækker samtidig alle eksisterende klimagradienter i Arktis. Det er derfor afgørende for hele kloden at forstå de forandringer, der sker i Grønland, for bedre at kunne forudsige effekten af de globale klimaforandringer.
Det fælles projekt, der er ledet af Aarhus Universitet, er en forlængelse af det såkaldte Hindsgavl-initiativ, hvor rigsfællesskabets arktiske aktører gennem de seneste otte år har drøftet nødvendigheden af at kombinere ekspertisen på tværs af alle institutioner for at kunne beskrive mekanismerne bag klimaforandringerne i Arktis og for at kunne styrke samspillet med internationale samarbejdspartnere.
”Den nye GIOS-indsats giver os et langt bedre datagrundlag for at forstå de hastige forandringer i Arktis og leverer samtidig input til internationale modeller, der sikrer en bedre forståelse af, hvordan de igangværende ændringer i og omkring Grønland påvirker det globale klima og leveforholdene for mennesker, dyr og planter,” siger professor Søren Rysgaard, leder af Arktisk Forskningscenter på Aarhus Universitet, som leder og koordinerer projektet.
”Målestationerne bliver knudepunkter, hvorfra data løbende transmitteres hurtig til alle interesserede i hele verden,” tilføjer han.
For at sikre det mindst mulige klimaaftryk af de omfattende aktiviteter kobles målestationerne til solceller, vindmøller og en større genopladelig batterikapacitet, der vil gøre det muligt at indsamle data året rundt.