Kom under overfladen i Geopark Det Sydfynske Øhav

28-09-2020

Danmark har fået sin tredje geopark, og efterårets Geoviden tager dig med dertil, både til lands og til vands, i nutiden, fortiden og en lille smule i fremtiden. Måske det kan inspirere til efterårsferiens udflugter?

Avernakø. Foto: Mikkel Jézéquel, Geopark Det Sydfynske Øhav

Det er ikke meget, man kan rejse rundt i verden for tiden, men så er det jo godt, vi selv har naturgeologiske perler som for eksempel Det Sydfynske Øhav. For ikke at nævne landskabet på øerne rundt om det.

I det nye nummer af Geoviden kan du læse om, hvorfor området er blevet udråbt til geopark, og hvad den betegnelse egentlig dækker over, samt selvfølgelig en masse geologi. For med stemplet geopark forventer man en vis grad af smuk og/eller særegen geologi, og her skuffer det sydfynske på ingen måde. Overalt i geoparken er der smukke istidslandskaber, endda ude i selve øhavet. For hele Det Sydfynske Øhav er ét stort druknet istidslandskab, der er blevet overtaget af havet i stigende grad siden isen fra sidste istid smeltede. Derfor er de øer, som sætter ø’et foran ’hav’ blot de sidste tilbageværende bakketoppe, som (endnu) står over bølgerne.

Hvad/hvor er geoparken?

Men geoparken er også andet end rå geologi.

”Folk spørger nogle gange, hvor du kan se geoparken, og det er der forskellige svar på, alt efter hvad du interesserer dig for. Du kan stille dig op i tårnet på Bregninge Kirke på Tåsinge, så får du et meget smukt udsyn over øhavet, som jo er kernen i geoparken, men samtidig kan du også se placeringen af mange mindre kirker rundtomkring. De vidner om, hvordan de små samfund har udviklet sig og er vokset sammen gennem tiden, og det hænger tæt sammen med landskabet og derfor geologien,” fortæller projektleder Søren Lisby fra geoparkens sekretariat.

I det nye Geoviden er fokus dog placeret på geologien, og du får bl.a. den geologiske baggrund for landskabets dannelse i Geopark Det Sydfynske Øhav samt et indblik i, hvordan forskerne den dag i dag arbejder på at forstå landskabsdannelsen til fulde.

”Hvis man er til store gletsjere, istider, druknede stenalderbopladser og geologiske gåder, skulle der være basis for god underholdning i efterårsferien,” siger Geovidens redaktør og skribent, Johanne Uhrenholt Kusnitzoff.

Video og animation online

Det fysiske blad suppleres denne gang på geoviden.dk af:

  • To videoer om dannelsen af Svanninge Bakker og om et særligt, naturbaseret undervisningsmulighed i området,
  • en animation af iskappernes bevægelser henover Danmark i sidste istid,
  • en plakat-illustration af udvalgte glaciale landskabstyper, samt
  • en quiz i bladets indhold og nøglebegreber og
  • videre læsning

På den måde kan man både tilrane sig mere viden om geoparken og dens geologi, men også teste, om de vigtigste fakta hænger fast. På hjemmesiden kan du også downloade hele bladet som pdf, samt tilgå alle illustrationer og artikler enkeltvis til brug i for eksempel undervisning. Det er også her du kan skrive dig op som abonnent. 

Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954

Se det nye Geoviden

...og alt det andet ekstramateriale, herunder video og quiz