Vi byder velkommen til et nyt website for GEUS Bulletin

27-05-2020

Det internationale videnskabelige tidsskrift GEUS Bulletin lancerer i dag sit nye website med fokus på øget tilgængelighed og opdaterede artikelformater.

GEUS Bulletin, der udgives af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark, er nu mere åben og tilgængelig end nogensinde før. I dag lancerer tidsskriftet nemlig officielt sit nye website www.geusbulletin.org, hvor forskere fra hele verden kan læse og indsende artikler om geovidenskab i Danmark, Grønland og Arktis.

I samarbejde med en udvidet redaktion og en ny webplatform har teamet bag GEUS Bulletin også lanceret et nyt online system til indsendelse af videnskabelige artikler. Det giver mulighed for at behandle endnu flere manuskripter indsendt af geovidenskabsfolk i hele verden.

”GEUS Bulletin har længe været et flagskib for vigtig forskning i Danmark, Grønland og Arktis. Med vores nye website tilbyder vi nu et væld af nye muligheder for forskere, der ønsker at udgive deres vigtige arbejde i samarbejde med os,” siger Catherine Jex, der er chefredaktør på GEUS Bulletin.

Øget synlighed og citerbarhed for artikler

Websitet har fået et nye logo, branding og overordnet design. Men ændringerne er ikke kun kosmetiske. Det nye website giver nemlig mulighed for, at artikler, der er offentliggjort i tidsskriftet, hurtigt indekseres af Google Scholar, Web of Science, Scopus og andre højt profilerede forskningsdatabaser. Dermed er artiklerne mere synlige samt lettere at finde og citere for verdens forskere.

De videnskabelige artikler arkiveres automatisk i det internationale digitale arkiv Portico for at sikre, at tidsskriftet bevares for fremtiden. Desuden kan forfattere nu registrere deres ORCID (Open Researcher and Contributor ID) og dermed tilknytte deres publikationer til deres forskningsprofil.

Opdaterede læseformater gør det nemt at læse og navigere mellem forskellige artikler online. Det er selvfølgelig stadig muligt at downloade og udskrive artikler i PDF, og det format har ligeledes fået en makeover.

Nye muligheder

Forfattere kan indsende artikler til GEUS Bulletin på ethvert tidspunkt i følgende formater:

  • Korte artikler (6 sider) – beregnet til hurtig kommunikation af ny eller igangværende forskning, datasæt, metoder eller gennemgang.
  • Artikler i almindelig længde (op til ca. 20 sider) – giver mere plads til at dokumentere din undersøgelse eller litteraturgennemgang.
  • Kortbeskrivelser – ledsagende tekster til nye og opdaterede kort fra området.
  • Monografier – væsentlige enkeltværker af langvarig betydning.

Endnu flere udviklingstiltag til websitet er desuden på tegnebrættet i 2020 og 2021.

”Senere i år planlægger vi at lancere et nyt system, hvor alle vores forfattere kan arkivere deres datasæt gratis. Disse data vil herefter permanent blive tilknyttet den originale artikel ved hjælp af DOI, hvilket vil sige en Digital Object Identifier,” siger Catherine Jex.

Det redaktionelle team er også ved at undersøge nye værktøjer til at integrere interaktive grafer, kort, tabeller og figurer i onlineartikler. Forestil dig muligheden for at se prøver eller kerner i 3D eller kunne ’gå’ rundt i forskningsområder og landskaber ved hjælp af 3D.

”Den videnskabelige tidsskriftsindustri spejler sig på mange måder i den digitale undervisningsverden, forlagsbranchen og nyhedsmedier, der allerede bruger interaktive grafikker og kort. Så vi undersøger, hvordan vi kan bruge disse digitale værktøjer til bedre at præsentere data, kort og billeder på det nye website for GEUS Bulletin,” siger hun.

Find artikler allerede fra 1893

Det er ikke kun ny forskning, man kan glæde sig til at dykke ned i hos GEUS Bulletin. Hele bagkataloget fra de tidligere GEUS Bulletin-serier vil også blive flyttet over på det nye website i løbet af 2020.

I alt bliver 14 tidligere serier, der går helt tilbage til 1893, tilgængelige helt gratis online for både læsning og download. Dette inkluderer serier publiceret af Danmarks Geologiske Undersøgelse (DGU) og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GGU), som fusionerede i 1996 og blev til GEUS.

”Jeg er meget tilfreds med den lette adgang til publikationer fra generationer af geologer, der har bidraget til vores fælles viden om den fascinerende geologi i Danmark og Grønland,” fortæller Flemming G. Christiansen, vicedirektør i GEUS, og fortsætter:

”Meget af denne grundlæggende dokumentation er stadig vigtig for de nye generationer af forskere. Læs det, brug det – og citér det, når det er relevant.”

Gratis at læse, gratis at udgive

Meget har ændret sig på det nye website, men noget er alligevel forblevet det samme.
”Vi er dedikerede til Open Access. Og vi er heldige at kunne tilbyde det gratis til forskere, der ønsker at publicere hos os. Det er muligt takket være den fortsatte økonomiske støtte fra GEUS, samtidig med at vi fastholder vores redaktionelle uafhængighed som internationalt tidsskrift for geovidenskab,” siger Catherine Jex.

Det nye website er lanceret i partnerskab med Open Academia - en svensk publiceringsløsning, der er specialiseret i hosting og implementering af open access-tidsskrifter på platformen Open Journal Systems (OJS). OJS er en open source-platform til akademiske tidsskrifter og er designet af Public Knowledge Project og et aktivt fællesskab af udviklere.

At publicere ved GEUS Bulletin har aldrig været nemmere og mere åbent. Indsend din forskning til os i dag på www.geusbulletin.org.

Ekstrainfo

GEUS Bulletin er et peer-reviewed, open access-tidsskrift publiceret af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Vi udgiver geovidenskabelige forskningsartikler, monografier og kort fra Danmark, Grønland og Arktis. Vi er diamond open access – gratis at læse og gratis at udgive hos.

GEUS Bulletin er finansieret af GEUS.

Catherine Jex
Editor in Chief
Press and Communication