Danske dinosaurer til sommerferien

18-06-2020

Det nye Geoviden handler om de dinosaurfossiler, der er fundet i Danmark, og hvorfor man faktisk kun finder dem ét sted. Nemlig på Bornholm. Du får også tips til, hvor du selv prøve lykken som fossiljæger, hvis turen skulle gå til Solskinsøen denne sommer.

På Bornholm er der fundet fossiler fra mindst otte forskellige slags dinosaurer, herunder kæmpestore langhalse, panserøgler og endda en rovdinosaur, der kun er fundet her.

I det nye Geoviden dykker vi ned i Danmarks dybe fortid, som faktisk har været ikke så lidt vild endda. I bladet har vi samlet alle de danske dinosaurfund til dato med beskrivelser af de geologiske lag, de er fundet i mm. Du kan desuden læse den geologiske forklaring på, at det i Danmark kun er på Bornholm, man skal gøre sig forhåbninger om at finde rester fra dinosaurer. Mød også de to heldige findere af hhv. den første dinosaurtand og de første dinosaurfodspor.

I bladet finder du også et kort over de geologiske lag fra dinosaurenes tid, hvor man i princippet kan finde dinosaurfossiler. På geoviden.dk ligger en udbygget digital udgave af det geologiske kort, som du også kan tage med på farten via mobilen. Hvis nu fossiljægerfeberen skulle ramme.

geoviden.dk finder du desuden:

  • En video med fossiljæger Jesper Milán, der fortæller om de danske dinosaurfund.
  • Ekstra artikel om dinosaurfund i Grønland inkl. billedgalleri.
  • Ekstra artikel om datering via fossiler.
  • Alle artikler og illustrationer som enkeltfiler (til download).
  • Liste med nøglebegreber, man møder i dette Geoviden.

Målrettet gymnasieelever
Geoviden er målrettet undervisning i gymnasiet, særligt i naturvidenskab, hvor det vil kunne bruges som et videnskabeligt baseret input. Bladet søger især at behandle samfundsrelevante emner, hvor geovidenskaberne spiller en rolle. Der er dog også plads til emner, der måske ikke svarer på store samfundsproblematikker, men som blot er ufortyndet fascinerende.

Til hvert blad er der tilknyttet et webunivers med en video, hvor man møder en eller flere af de forskere, der arbejder med det aktuelle emne. Desuden finder man altid ekstra materiale i form af f.eks. videre læsning eller illustrationer. Dem kan man tilgå fra geoviden.dk, ligesom det også er her, man kan finde alle de tidligere blade. Magasinet er gratis, og der kan bestilles abonnement eller klassesæt på geoviden.dk.

Geoviden udgives af Geocenter Danmark, der er et nationalt center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Geocenter Danmark er et formaliseret samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Video om fossiljagt i Danmark

Kontakt

Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør og skribent
Presse og Kommunikation
Telefon91333954
Mobil91333954