Mød GEUS til Kulturnatten i Nuuk og bliv klogere på grønne mineraler, jordskælv og Indlandsisens afsmeltning

15-01-2020

Interesserer du dig for, hvordan Grønlands mineralske skatte fra undergrunden kan bidrage til den grønne omstilling? Og hvordan der holdes øje med Indlandsisens afsmeltning hele året rundt? Eller vil du prøve at lave dit eget jordskælv? Så skal du komme forbi til Kulturnatten i Nuuk lørdag, hvor GEUS inviterer til en aften i geologiens tegn.

logo for Kulturnat i Nuuk

Om få dage løber Kulturnatten 2020 i Grønland af stablen, hvor du kan opleve mere end 50 spændende arrangementer i Nuuk herunder hos GEUS, som du kan besøge ved vores kontor på Naturinstituttet lørdag d. 18. januar kl. 19-22.

Her kan du bl.a. opleve og blive klogere på følgende emner i år:

Jordskælv – hvad er det der sker?
Har vi overhovedet jordskælv i Grønland? Du kan lave dit eget jordskælv og se det på seismografen.

Hvad er det for en sten du har?
Er det en speciel sten eller er den helt almindelig? Har du en sten, du ikke ved hvad er? GEUS’ geologer står klar til at hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er for en sten, og hvordan den er dannet. Du kan også komme og få målt hvad dit smykke eller din sten indeholder.

Gæt mineralet til bil eller mobil
Du er totalt afhængig af mineraler i din hverdag; mobilen, lampen, komfuret, båden og bilen er alle lavet af mineraler, som vi finder i sten i naturen. Fem sten, fem hverdagsting – hvilke sten er brugt til hvilke ting?

Kan fremtidens ’grønne’ mineraler komme fra Grønland?
Fremtidens klimatilpasning kræver omstilling til grøn teknologi, som vil forbruge store mængder mineralske råstoffer. Hvilke metaller er ’grønne’ og i hvilke mineraler findes de? Har vi nok af disse geologiske ressourcer og kan Grønland bidrage med nogle af de nødvendige mineralske råstoffer til den grønne energiomstilling?

Indlandsisens pulsmålere
Kom og hør, hvordan GEUS holder øje med Indlandsisens afsmeltning året rundt, og hvorfor det er vigtigt at indsamle den viden. Du kan følge overvågningen og lære nyt om isen på: www.promice.dk og www.polarportal.dk.

Geoviden om Indlandsisen
Desuden kan du til Kulturnatten få et gratis eksemplar af det nyeste nummer af vores populærvidenskabelige blad Geoviden, der er oversat til grønlandsk, og som stiller skarpt på Indlandsisen med feltfortællinger, forskningsnyheder og flotte billeder. Bladet bliver distribueret til uddannelsesinstitutioner i Grønland og findes også online på www.geoviden.dk.

Se hele programmet for Kulturnatten i Grønland her. 

 

Majken Djurhuus Poulsen
Geolog
Kortlægning og Mineralske Råstoffer

Quiz til Kulturnatten 2020

GEUS havde traditionen tro en quiz med til Kulturnatten i Nuuk. Find de rigtige svar på årets quiz herunder:

Dansk version

Grønlandsk version