Jordskælv ved Tasiilaq

Publiceret 26-02-2020
Nyhed

Tirsdag morgen har borgere og målestation registreret et jordskælv ved Tasiilaq på Grønlands østkyst. GEUS opfordrer alle til at indberette deres oplevelser.

Måling af jordskælv
Målestationens registrering af jordskælvet. Illustration: GEUS.

"GEUS har fået indberetninger fra borgere i Tasiilaq om en rystelse d. 25. februar 2020 kl. 05:15 grønlandsk tid, og der er ganske rigtigt sket et jordskælv på det tidspunkt. Jordskælvet skete nogle få km fra GEUS' målestation i sygehusets kælder, og da det var på ML 3.2 på størrelsesskalaen, har det helt sikkert kunne mærkes," fortæller Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser ved Danmark og Grønland (GEUS). 

Der skete også et meget lille efterskælv på ML 0.2 tre minutter efter det store jordskælv, formentligt samme sted. Da størrelsesskalaen er logaritmisk, var rystelserne fra det store jordskælv flere hundrede gange kraftigere end efterskælvet, der næppe har kunnet mærkes.

"Tasiilaq er det område i Grønland, hvor borgerne oftest mærker jordskælv. Heldigvis er de små nok til ikke at forvolde skader. Siden nytår har vi registreret seks jordskælv i nærheden af Tasiilaq, hvor tirsdagens skælv var det største, og yderligere tre var over ML 2.0," siger Trine Dahl-Jensen. 

GEUS modtager meget gerne indberetninger om rystelser på GEUS' hjemmeside: https://www.geus.dk/natur-og-klima/jordskaelv-og-seismologi/indberetning-af-jordskaelv/

Indberetninger modtages også gerne på grønlandsk.

Trine Dahl-Jensen

Seniorforsker
Geofysik
Telefon91333919

Mette Buck Jensen

Presse- og kommunikationschef
Presse og Kommunikation
Telefon61666159