Hvis indsatsen skal prioriteres, så miljøet får mest muligt ud af den målrettede kvælstofregulering, der skal sænke udledningen fra landbruget til de danske fjorde, skal der kunne skelnes mellem de områder, hvor indsatsen har stor effekt, og hvor den ikke har.
Det kræver imidlertid detaljeret viden om landskabet og de forskellige typer jordbundsforhold at forudsige, hvor udbyttet af indsatsen er størst. Det er netop, hvad forskere fra bl.a. GEUS har arbejdet på at skaffe i de sidste fire år i projektet TReNDS (Transport and Reduction of Nitrate in Danish landscapes at various Scales), og nu ligger resultaterne klar.
Derfor afholdes der den 29. november et afslutningsseminar på Aarhus Universitet, hvor interesserede kan komme og høre, hvad forskerne har fundet ud af inden for emnerne:
- Markdrænenes og lavbundsområdernes betydning for kvælstoftransporten
- Billigere måling af redoxforhold i jorden
- Bedre inddragelse af lokal viden
Bedre fagligt grundlag
Projektleder og seniorforsker Anker Lajer Højbjerg fra GEUS ser frem til at dele ud af resultaterne fra projektet:
”TReNDS-projektet har selvfølgelig ikke løst alle problemer, men i forhold til, hvor vi var for bare få år siden, har vi med TReNDS skabt et væsentligt bedre fagligt grundlag for den målrettede kvælstofregulering,” siger han.
På seminaret vil der være særligt fokus på, hvordan man hurtigst muligt får den nye viden anvendt i den målrettede kvælstofregulering af landbruget, fortæller projektlederen:
”Blandt andet præsenterer vi nye instrumenter og metoder, der faktisk ligger klar til brug.”
Derudover vil der være fokus på hvilke muligheder, behov og udfordringer, der fortsat er ved den målrettede regulering, hvilket vil blive vendt af hovedaktørerne på området ved en afsluttende paneldebat.