Historier om Danmarks kæmpesten er nu online

08-08-2018

Bliv inspireret til ture i naturen, hvor Danmarks kæmpesten har en historie at fortælle. Find stenene via et kort, og læs sagnene og de geologiske fakta om de gamle kæmpesten eller se en video om nogle af dem.

I Danmark ligger der kæmpesten spredt over det ganske land, som markante hilsener fra dengang indlandsisen beherskede og formede landskabet. Stenene er stumper af grundfjeldet i Sverige eller Norge og mange er kendte, besøgte og besungne. Andre er gemte og glemte.

På hjemmesiden kæmpesten.dk har GEUS samlet geologiske beskrivelser, billeder og sagn og myter om kæmpestenene sammen med oplysninger om adgangen til dem.

Læs f.eks. om Danmarks største sten ”Dammestenen” på Fyn, som Kong Christian VIII befalede frigravet, for at finde ud af om det var toppen af grundfjeldet, der stak op af den fynske muld.

Eller læs historien om Tirslundstenen mellem Kolding og Esbjerg, som skulle have været Jellingsten i stedet for Jellingestenene.

”Vi vil gerne samle den geologiske viden om de store sten her i Danmark sammen med de mange sjove og farverige sagn og myter om dem på én hjemmeside,” siger geolog Henrik Jønsson Granat og forsætter:

”Vi har alle sammen et forhold til sten. Vi har kastet med dem, da vi var små, og vi har flyttet rundt med dem i haven, da vi blev ældre, og nogen af os skal begraves under en sten, når vi dør.”

Oplysninger om 101 kæmpesten

I Danmark er der omkring 90 kæmpesten. Kæmpestenene er kendetegnet ved, at de måler fire meter på deres længste led. Supplereret med nogle få sten under mindstemål, men som udmærker sig ved en interessant historie, har vi udvalgt 101 kæmpesten, som er prikket ud på et kort. Hundredeogén rimer jo som bekendt på kæmpesten!

Indtil videre findes der beskrivelser af 41 kæmpesten på hjemmesiden, og her finder du tillige en introduktionsvideo og flere små videoer om enkelte af stenene.

GEUS har udvalgt 101 kæmpesten i Danmark som er prikket ud på et kort. Indtil videre findes der beskrivelser af 41 af kæmperne.

Henrik Jønsson Granat
Geolog
Overfladenær Land- og Maringeologi
Telefon40340727