Ti års jubilæum for overvågning af Indlandsisen i Grønland

25-09-2017

Overvågningsprogrammet PROMICE kunne i fredags fejre sit 10 års jubilæum med overvågning af Indlandsisen i Grønland og dermed også fri distribution af data fra programmet til den internationale forskningsverden.

I fredags den 22. september 2017 blev 10 års jubilæet for PROMICE programmet, som overvåger massetabet fra Indlandsisen, fejret ved et symposium hos GEUS, med deltagelse af energi-, forsynings-, og klimaminister Lars C. Lilleholt, og Lida S. Lennert, som er chef for Grønlands Repræsentation i København.

Overvågningen af Indlandsisen sker ved hjælp af 25 fuldautomatiske målestationer, som måler afsmeltningen, klimaet og isens bevægelse og sender data tilbage til GEUS i København via satellit. PROMICE programmet holder også øje med istabet fra de store kalvisproducerende gletsjere i Grønland ved hjælp af data fra satellitter og målinger fra fly.

Data fra PROMICE programmet distribueres frit til den internationale forskningsverden via www.promice.dk, og resultaterne til offentligheden formidles gennem www.polarportal.dk, som drives i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

undefined

PROMICE overvågningsprogrammet af Indlandsisen i Grønland har 10 års jubilæum. Overvågningen sker ved hjælp af 25 fuldautomatiske målestationer, som måler afsmeltningen, klimaet og isens bevægelse og sender data tilbage til GEUS i København via satellit. Klik på billedet for stor udgave. Foto: Dirk van As, GEUS.

undefined

Glaciolog Dirk van As serverede highlights fra PROMICE programmets første 10 år ved jubilæumssymposiet hos GEUS den 22. september 2017. Klik på billedet for stor udgave.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars C. Lilleholt understregede nødvendigheden af overvågningen af de arktiske ismasser i sin åbningstale ved jubilæet:

"Menneskeskabte klimaforandringer er højt på den globale dagsorden, og i Arktis er klimaforandringerne særligt tydelige. Det er meget vigtigt at overvåge ændringerne af Indlandsisen i Grønland for at forstå udviklingen i Arktis og de globale havvandsstigninger.

Som en arktisk nation har Kongeriget Danmark et særligt ansvar for at undersøge, hvordan klimaændringerne påvirker Arktis og resten af verden.

Som energi-, forsynings- og klimaminister er jeg meget stolt over den forskning, som der bliver lavet i PROMICE og for det tætte samarbejde mellem Grønland og de danske institutioner i programmet."

I Grønland mærker man allerede klimaændringerne, og chef for Grønlands Repræsentation i København Lida S. Lennert udtrykte i sin tale ved jubilæet Grønlands tilfredshed med PROMICE programmets indsats for det grønlandske samfund:

"Til alle som er involveret i overvågningen af klimaændringer i Grønland, vil Grønlands Selvstyre gerne udtrykke sin påskønnelse af det fundamentale arbejde og overvågningen. Lad os love hinanden, at overvågningen af Indlandsisen i Grønland vil forsætte i mange år endnu."

Hør hvad energi-, forsynings- og klimaminister Lars C. Lilleholt mener om PROMICE i videoen fra Underground Channel her.

Kontakt

Signe Bech Andersen
Statsgeolog
Glaciologi og Klima
Telefon91333804