Nyt studie baner vej for forudsigelse af smeltevandsflom fra Indlandsisen

Publiceret 05-10-2017
Nyhed

Et nyt studie af smeltevandets strømning fra Indlandsisen i Grønland giver mulighed for at varsle, hvornår man kan forvente flom i de store floder, som strømmer fra isen.

Studiet, som er publiceret i det internationale tidsskrift The Cryosphere, bruger afstrømningsdata fra Watson River ved Kangerlussuaq i Vestgrønland, og afsmeltningsdata fra målestationer på Indlandsisen. Undersøgelsen viser at både Indlandsisens form og tilstedeværelsen af længerevarende varme perioder har betydning for, hvor voldsomt afstrømningen i floderne bliver.

"Instrumenteringen er allerede på plads. Vi mangler bare kodningen, så kan vi producere et automatiseret system, der fortæller os, hvor meget smeltevand der er på vej, og som underetter myndighederne med et par dages varsel," siger Dirk van As fra GEUS og hovedforfatter på studiet til videnskab.dk.

Læs artikel på videnskab.dk
Forskere: Vi kan forudse kæmpe oversvømmelser i Grønland

Læs artiklen
Hypsometric amplification and routing moderation of Greenland ice sheet meltwater release, The Cryosphere, 11, 1371-1386, https://doi.org/10.5194/tc-11-1371-2017, 2017.

Kontakt

Dirk van As

Seniorforsker
Glaciologi og Klima
Telefon91333818