Velbesøgt aften om fedtsten i Nuuk

24-01-2017

Der var næsten fuldt hus med 60 deltagere, da GEUS' kontor i Nuuk inviterede til en aften om fedtsten, hvor alle kunne høre om geologien i området, og hvordan de kan bruge fedtsten til f.eks. kunst og smykker.

Arrangementet var en del af et projekt, der bl.a. har til formål at udbrede kendskabet til denne spændende lokale ressource, som har mange anvendelsesmuligheder. Tidligere er der blevet udført feltarbejde i Nuuk-området og afholdt en workshop ved Ikkattut i Godthåbsfjorden.

Aftenen, hvor der blev talt både grønlandsk og dansk, bød på oplæg fra GEUS' geologer, der bl.a. gav en indsigt i, hvor de lokale kan finde fedtsten omkring Nuuk, og hvilke egenskaber de bløde sten byder på. Lene Kielsen Holm fra Naturinstituttet gav sammen med lokale fangere en historisk vinkel på, hvordan ressourcerne i fjorden blev brugt.

Der var ligeledes oplæg fra Visit Greenland, der fortalte om mulighederne for geologi-arkæologiturisme, mens et oplæg fra Selvstyrets Licensafdelingen forklarede om reglerne for småskalaudvinding af fedtsten, og Greenland Business gav gode råd om iværksætteri. Der var desuden mulighed for at se både ældre og nye fedtstensfigurer, som Grønlands Nationalmuseum og Arkiv samt Kunstskolen havde stillet til rådighed.

"Vores mål med projektet er at få videregivet vores viden til den brede befolkning, så den kan komme ud og blive brugt. Derfor er det godt at se så mange interesserede til vores arrangementer om fedtsten," siger Majken D. Poulsen, der er ph.d.-studerende ved GEUS' kontor Nuuk.

Se programmet på dansk og på grønlandsk.

Projektet er støttet af Geocenter Danmark og er et samarbejde mellem GEUS Nuuk, Greenland Perspective ved Statens Naturhistoriske Museum samt Grønlands Universitet - Ilisimatusarfik. Læs mere om fedtstensprojektet her.

 

Fordrag om fedtsten Nuuk

Majken D. Poulsen holdt foredrag om fedtsten.

Kontakt

Kisser Thorsøe
Kisser Thorsøe
Leder af GEUS Nuuk kontoret
Nuuk kontoret
Telefon+299 562365