Dansk teori forklarer dannelsen af unikke klipper i afrikansk meteorkrater

16-11-2016

Danske undersøgelser ved Vredefort-meteorkrateret i Sydafrika viser, at stedets unikke klipper er dannet ved rystelser og ikke ved gnidning.

Ny dansk forskning, som er publiceret i det internationale tidsskrift Journal of Geological Society, viser, at de unikke klippeformationer i det sydafrikanske meteorkrater Vredefort blev dannet ved de enorme rystelser, der fulgte efter meteornedslaget for to milliarder år siden.

Resultaterne forkaster tidligere teorier, der peger på, at klippeformationerne blev dannet ved, at klipperne gned mod hinanden.

"Vores fund er, at vi påviser, at de her meget markante klipper ikke er resultatet af sideværts bevægelser, som man hidtil har troet, men i stedet resultatet af voldsomme rystelser. Det er en hidtil ukendt geologisk mekanisme for deformation af klipper, som ikke har været beskrevet før, og som også kan forklare mange andre klippestrukturer rundt om i verden," fortæller seniorforsker Adam Garde fra GEUS til videnskab.dk.

Læs artikel på videnskab.dk: Dansk teori forklarer dannelsen af unikke klipper

Læs artikel:
A.A. Garde & Martin B. Clausen, 2016: A centennial reappraisal of the Vredefort pseudotachylytes: shaken, not stirred by meteorite impact. Journal of Geological Society. The Geological Society of London.

Kontakt:
Seniorforsker Adam Garde, GEUS
Tlf: 91 33 35 29
E-mail: aag@geus.dk