Vandets Dag 2016 Find viden om vand

22-03-2016

FN har erklæret den 22. marts for Vandets Dag, og den har været afholdt siden 1994. I anledning af dagen har GEUS samlet links til viden om vand.

Vandet har sin egen mærkedag. Den 22. marts er af FN udnævnt til Vandets Dag og denne dag har siden 1994 været markeret i lande over hele verden. FN opfordrer sine medlemslande til at sætte fokus på vandressourcen gennem lokale aktiviteter.

Et vigtigt forskningsområde for GEUS er vores livsvigtige vand både i flydende og fast form. I anledningen af Vandets Dag har vi samlet en række links til sider, hvor du kan læse, se og høre om vores aktiviteter på vandområdet og måske finde inspiration til undervisning eller blot fordybelse.

Læs, se og hør om grundvand, vandressourcer, forurening, overvågning samt is, klima og skønhed.

Viden om grundvand
Lettilgængelig information om vort livsvigtige grundvand med quizz og overheads til undervisningsbrug. Eller følg en vandråbes rejse fra sky til køkken i form af en animation.
http://www.geus.dk/viden_om/vogv-dk.htm

Vand og jord
Materialer om grundvand, vandets kredsløb, vandressourcer, forurening, jordrensning og mikrobiologi. Artikler, blade, hæfter og undervisningsmaterialer.
www.geus.dk/DK/popular-geology/water-soil/Sider/default.aspx

Is i verdensklasse skønhed og drama
Ilulissat Isfjord i Vestgrønland blev i 2004 optaget på UNESCO´s Verdenarvsliste over unikke kultur- og naturområder. Isfjorden er et billedskønt område, hvor isfjelde fra en af verdens hurtigste isbræer skaber et fantastisk dramatisk sceneri, men også et rigt livsgrundlag for mennesker og dyr. Besøg websiderne "Viden om Ilulissat Isfjord" kan du læse om Indlandsisen og klimaet og finde viden om det fascinerende område. Siderne er krydret med videoer fra isfjorden, og den eventyrlyste kan tage på en animeret flyvetur ind gennem det fortryllende landskab.
www.geus.dk/viden_om/voii/voii-dk.html

Is og gletsjere
Materialer om gletsjere, indlandsis, havis, permafrost og klima. Artikler, blade, hæfter og undervisningsmaterialer
www.geus.dk/DK/popular-geology/ice-glacier/Sider/default.aspx

Isskolen: Undervisningsprogram om is, klima og havniveauændringer
E-læringsprogram om gletsjere, indlandsis, klimaændringer og havnivaustigninger. Lærervejledning og øvelser for grundskolens forskellige klassetrin. Fysik, matematik og geografi. Webtema med artikler, speak, grafik, animationer, videoer, lærervejledning og øvelser
isskolen.dk/wp

Læs mere om Vandets Dag (World Water Day) på:
www.unwater.org/WorldWaterDay

Kontakt:
Informationschef Henrik Højmark Thomsen, GEUS
Tlf.: 91 33 35 36
E-mail: hht@geus.dk

Kvinde, som drikker vand af glas

22. marts er Vandets Dag. I Danmark er grundvandet en af vores allervigtigste ressourcer. Adgangen til rent vand er af afgørende betydning for mennesker, for dyrelivet på landjorden og i vandet, og for planterne.