Nyt projekt skal inspirere til lokal brug af fedtsten

01-06-2016

Indbyggerne i Nuuk har i løbet af sommer og vinter lejlighed til at lære, hvor man kan finde fedtsten i Nuuk-området og få inspiration til at forarbejde det til salgbare produkter som fx fedtstensfigurer eller brugskunst.

Et nyt projekt skal inspirere til lokalt at bruge fedtstensforekomsterne i Nuuk-området i erhvervsaktiviteter, der kan skabe indtægter og lokale jobs. Dette skal ske gennem afholdelse af workshops for kunstnere og andre interesserede. Bag projektet står GEUS, Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og Greenland Perspective ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Projektgruppen er delvist inspireret af aktiviteter i den canadiske region Nunavut, hvor mange supplerer deres indkomst ved at fremstille fedtstensfigurer, der sælges som "inuit kunst", og projektgruppen mener, at der vil være basis og efterspørgsel efter lignende produkter fra Nuuk-området. Viden om hvor man finder fedtsten, og hvordan man forarbejder den, er et første skridt i denne retning.

Geologerne Nynke Keulen og Majken Djurhuus Poulsen fra GEUS er i fuld gang med projektet og har besøgt og beskrevet adskillige fedtstensforekomster i Nuuk-området.

Majken Djurhuus Poulsen forklarer:

- Sidste år afholdt Råstofdepartementet en workshop om småskalaminedrift. Mange af deltagerne sagde, at mere generel viden om områdets geologi og praktiske oplysninger om bjergarter, som er egnet til fremstilling af smykkesten eller udskæringer, ville være meget velkommen. Det gav os ideen til at vise potentialet for fedtsten, og hvor man kan finde sådanne sten tæt på Nuuk. Vi tror, at det vil være sjovt ikke bare at tale om det, men også i praksis vise, hvordan man ser naturen gennem en geologs øjne.

Læring og inspiration gennem workshops
Projektets første offentlige aktivitet finder sted lørdag den 11. juni 2016, hvor alle inviteres til en workshop ved en fedtstensforekomst ved Ikkattut på Storø. Her er der mulighed for at lære om geologien bag fedtsten og blive inspireret af lokale fedtstenskunstnere og arkæologer vil fortælle om de historiske og fredede fedtstensbrud. Endelig vil en medarbejder fra Licensafdelingen i Råstofstyrelsen orientere om reglerne for kommerciel brug af fedtsten.

Den følgende vinter vil der blive afholdt en workshop i Nuuk, hvor interessenterne kan høre, hvor man finder fedtstensforekomster i Nuuk-området, og hvordan de bedst anvendes i erhvervsøjemed. Andre temaer på dagsordenen vil være demonstration af udskæring af fedtsten.

Projektet støttes økonomisk af Geocenter Danmark.

Læs mere om ekskursion til en fedtstensforekomst ved Ikkattut på Storø.
fedtsten_info.pdf

Geologiske spørgsmål:
Seniorforsker Nynke Keulen, GEUS Nuuk
Tlf.: +299 56 23 45
E-mail: ntk@geus.dk

Gammelt fredet fedtstensbrud kaldet "Nordboernes badekar" ved Kapisillit. Her er der tegn på, at nordboere eller inuit har udtaget stykker til kar, gryder og lamper. Foto: Nynke Keulen, GEUS.
Forstør foto

Fedtstensforekomster i Nuuk-området

Geologerne fra GEUS har besøgt og beskrevet mange fedtstensforekomster i Nuuk-området. I løbet af sommeren og vinter deler de ud af deres viden på workshops. Foto: Nynke Keulen, GEUS.
Forstør foto

Kisser Thorsøe
Kontorleder
GEUS Nuuk
Telefon+299 36 12 62