Ny undersøgelse viser, at Indlandsisen hurtigere kan frigive smeltevand

04-01-2016

En ny undersøgelse publiceret i Nature Climate Change viser, at smeltevand fra Indlandsisen i Grønland kan frigives hurtigere end forventet på grund af massive islag i de overfladenære lag af sne og firn.

En ny undersøgelse, af de såkaldte firn lag i Indlandsisen i Grønland, viser, at den seneste atmosfæriske opvarmning ændrer de overfladenære firn lags evne til at lagre smeltevand.

Undersøgelsen, som netop er publiceret i Nature Climate Change, viser, at store mængder smeltevand er trængt ned i sneen og firnen under de seneste års meget varme perioder. Her fryser vandet igen og danner massive islag, som virker som et låg, der forhindrer yderligere nedsivning af vand. Smeltevandet siver derfor ikke ned i firnen, men løber væk fra isen gennem floder på isoverfladen.

"Vi opdagede det for første gang i 2012, hvor der pludseligt blev dannet store floder af smeltevand oven på Indlandsisen. Derved kunne vi se, at smeltevandet ikke trængte ned i isen, som den plejede, men i stedet løb ud i havet," siger seniorforsker Dirk van As fra GEUS, som er medforfatter til artiklen, til videnskab.dk

Læs artiklen på videnskab.dk: Globale vandstigninger kan komme hurtigere end ventet

Se video og interview med Dirk van As fra GEUS:
AN ICE LID - more Greenland meltwater into the oceans.
http://www.undergroundchannel.dk/video/12476109

Læs også Nyhedsbrev nr. 9 2015 fra PROMICE
promice.org/Newsletter.html

Læs artiklen i Nature Climate Change:
Greenland meltwater storage in firn limited by near-surface ice formation
http://nature.com/articles/doi:10.1038/nclimate2899

Kontakt:
Seniorforsker Dirk van As, GEUS
Tlf.: 91 33 38 18
E-mail: dva@geus.dk