GEUS registrerer kraftig rystelse fra Nordkorea d. 6. januar 2016

06-01-2016

GEUS seismografer i Grønland og Danmark har i nat registreret en usædvanlig rystelse. Rystelsen stammer fra det nordlige Nordkorea og fandt sted kl 02:30 dansk tid. Området rammes normalt ikke af jordskælv, men er kendt som et sted, hvor Nordkorea tidligere har foretaget atomprøvesprængninger.

Flere indicier, udover lokaliteten, peger på at rystelsen stammer fra en eksplosion og ikke fra et naturligt jordskælv. Signalet på seismogrammerne er meget enkelt og kortvarigt i modsætning til de komplekse bølgeformer naturlige jordskælv afstedkommer. Derudover viser beregninger, at kilden til rystelsen har befundet sig meget nær jordoverfladen.

GEUS har beregnet størrelsen på rystelsen til 5.5 mb på Richterskalaen, da denne giver nem mulighed for sammenligning med ældre rystelser. Nordkoreas seneste internationalt bekræftede atomprøvesprængning fandt sted d. 12. februar 2013 på samme lokalitet som nattens rystelse. Sprængningen i 2013 blev også af GEUS målt til 5.5 mb, og signalerne fra 2013 og 2016 er meget nær identiske. Se seismogrammer

Folketinget tiltrådte i 1996 FN-traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger, Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty, og GEUS er ansvarlig for Danmarks seismologiske bidrag til FNs overvågning.

For yderligere information:
Seniorforsker Tine B. Larsen, tbl@geus.dk, tlf. 91 33 39 32
Seniorforsker Trine Dahl-Jensen, tdj@geus.dk, tlf 91 33 39 19

Baggrundsinformation om FN-traktaten: www.ctbto.org
Baggrundsinformation om jordskælv: extra.geus.info/njs/njs_iff_01_00.html