Videnskabsformidling på skinner

21-09-2015

En række udvalgte forskere skal formidle videnskab om bord på toget fra Oslo til Trondheim den 24. september 2015. Én af forskerne er forskningsprofessor i glaciologi Jason Box fra GEUS.

Nordmændene sætter nu for alvor videnskabsformidlingen på skinner, når det såkaldte Tænketog sendes af sted fra Oslo banegård den 24. september kl. 08:02. Om bord på toget er en række udvalgte forskere som under vejs til Trondheim skal formidle store tanker fra videnskabshistorien og resultater fra aktuel forskning.

Én af forskerne er forskningsprofessor i glaciologi Jason Box fra GEUS, som vil fortælle om flere isfaktorer, som påvirker havspejlsniveauet, men som endnu ikke indgår i de modeller, man bruger til at beregne havspejlsændringerne i fremtiden med.

"Det varmere klima har øget smeltningen af gletsjerne i Grønland og smeltevandet trænger ned i isen, hvor det varmer isen op og får den til at glide hurtigere hen over underlaget, " siger Jason Box.

"Det får isen til at bevæge sig hurtigere og vil resultere i, at endnu mere is brækker af som isbjerge, og at isoverfladen spækker op, så den kan suge endnu mere solenergi til sig, " forsætter han.

"Endelig skaber det varmere klima flere skovbrænde på den nordlige halvkugle, som skaber store mængder sod, der kan aflejres på isen og gør den mørkere, så den smelter hurtigere. Det er alle processer, som forstærker hinanden, og som er med til at øge tabet af is fra Grønland, men det er også processer, som endnu ikke er inkluderet i de modeller, man bruger til at beregne havspejlsændringerne i fremtiden med, " slutter Jason Box.

Tænketoget er et samarbejde mellem NSB, Elvebakken skole i Oslo og NRK skole.

Læs mere om Tænketoget lastet med videnskab
https://www.nsb.no/om-nsb/siste-fra-nsb/tenketoget-lastet-med-vitenskap

Læs artikler med Jason Box på videnskab.dk:

Rekord i skovbrænde går hårdt ud over Indlandsisen
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/rekord-i-skovbrande-gar-hardt-ud-over-indlandsisen

Danske droner filmer stor trussel mod Indlandsisen
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/danske-droner-filmer-stor-trussel-mod-indlandsisen

Overraskende fund under Indlandsisen
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/overraskende-fund-under-indlandsisen

Kontakt:
Forskningsprofessor Jason Box, GEUS
Tlf.: 41 14 54 28
E-mail: jeb@geus.dk

Forskningsprofessor i glaciologi Jason Box fra GEUS skal fortælle om forskningen på Indlandsisen i Grønland om bord på Tænketoget, som kører fra Oslo til Trondheim den 24. september.

Forskningsprofessor i glaciologi Jason Box fra GEUS skal fortælle om forskningen på Indlandsisen i Grønland om bord på Tænketoget, som kører fra Oslo til Trondheim den 24. september.
Forstør foto