Stevns Klint - ny dansk verdensarv - Geoviden nr. 3, 2014

07-10-2014

Stevns Klint blev verdensarv i den forgangne sommer. Hvad er det, der er så enestående ved denne klint, at den har global interesse? Og hvordan er udpegningen foregået? Det kan du læse om i det nye nummer af Geoviden: Stevns Klint - ny dansk verdensarv.

De geologiske forhold ved Stevns Klint har været kendt i mere end 250 år, men nu er klinten blevet optaget på UNESCO's prestigefyldte liste over verdensarv, hvorved den har fået formel anerkendelse som en geologisk lokalitet i verdensklasse. Udpegningen er baseret på et stort forarbejde gjort af en lang række geologer under ledelse af Østsjællands Museum.

Det er særligt lagene hen over Kridt-Tertiær-grænsen, der har været centrale for udpegningen. De omfatter bl.a. Fiskerler-laget, der indeholder de karakteristiske elementer fra den globale massedød. Tilstedeværelsen af et unormalt højt indhold af grundstoffet iridium i Fiskeleret skyldes et asteroidenedslag i Mexico, som resulterede i en global massedød, der bl.a. omfattede dinosaurernes uddøen.

Stevns Klint er et "fremragende eksempel, der repræsenterer et afgørende tidspunkt i Jordens historie og livets udvikling", nemlig den globale massedød ved Kridt-Tertiær-grænsen.

Læs Geoviden nr. 3, 2014: Stevns Klint - ny dansk verdensarv.

Forside til Geoviden nr. 3, 2014

Forsiden til nummeret om Stevns Klint