Nordisk geologi på nettet

03-11-2014

Nu kan du følge med i nyheder indenfor geologi i de fire nordiske lande Finland, Norge, Sverige og Danmark. Det foregår gennem et nyhedsmodul på hjemmesiderne fra landenes geologiske undersøgelser.

De nordiske lande har tidligt indset, hvor vigtigt det er at kende til geologien, hvis man vil passe på naturen og leve af dens ressourcer. De geologiske undersøgelsesinstanser i de fire nordiske lande Finland, Norge, Sverige og Danmark har i over 120 år arbejdet målbevist med at kortlægge og forstå geologien for blandt andet at skaffe rent vand, og finde god landbrugsjord, energiråstoffer og mineraler samt at beskytte rekreative naturområder.

De fire lande har en lang tradition for at samarbejde indenfor den geologiske forskning og formidling af arbejdet. I 2012 præsenterede de fire geologiske undersøgelser i fællesskab Nordens mineralressourcer ved geologernes verdenskongres i Bribane i Australien. Og under samme kongres lancerede de fire institutioner en fælles nordisk app, GeoTreat, som giver adgang til geologiske seværdigheder i Finland, Norge, Sverige og Danmark.

Fælles nordisk nyhedsformidling
Sidste skud på samarbejdet er nu en fælles nordisk nyhedsformidling via de geologiske undersøgelsesinstansers hjemmesider, hvor de besøgende kan følge med i, hvad der sker på det geologiske område i de andre lande. Det sker i praksis gennem et nyhedsmodul, som automatisk trækker den seneste nyhed fra de øvrige institutioner.

Selvom de geologiske forhold er forskellige i de nordiske lande, er vores tilgang til geologien og dens betydning for samfundet meget ens. Det letter brugen af hinandens erfaringer og gør samarbejdet relevant for borgerne i de nordiske lande, siger administrerende direktør Johnny Fredericia fra GEUS.

På forsiden af GEUS' hjemmeside er der således adgang til nyheder fra GTK i Finland, NGU i Norge og SGU i Sverige:

GTK: Geologiska Forskningscentralen
NGU: Norges geologiske undersøkelse
SGU: Sveriges geologiska undersökning

 

Kontakt:
Informationschef Henrik Højmark Thomsen, GEUS
Tlf.: 91 33 35 36
E-mail: hht@geus.dk