Da bjergene blev gennemsigtige - nyt nummer af Geoviden

24-04-2014

Hvad sker der, når kontinenter kolliderer? Hvem fandt ud af det? - og hvordan gjorde de? Det kan du læse om i det nye nummer af Geoviden: Kontinenter i kollision - da bjergene blev gennemsigtige.

Forståelsen af bjergkæders dannelse blev skabt i en pionerperiode omkring forrige århundredskifte og i konsekvens af pladetektonikkens sejrsgang, i 1970erne.

I dette nummer af Geoviden tegner forfatteren et billede af pionertiden, hvor en håndfuld schweiziske geologer nåede langt i forståelsen af Alperne som et resultat af kontinent-kontinent-kollision. Og derefter kastede de sig over Himalaya, hvor de kunne genfinde nogle af de samme strukturer og sedimenter.

Ekspeditioner i bjergene på den tid foregik under langt mere primitive og udfordrende forhold, end vi kender nu til dags og én af turene i Himalaya foregik sågar uden telt. Til trods herfor var datidens geologer i stand til at gennemskue bjergene og tegne geologiske kort og profiler, som stadig holder, og som vidner om stor geologisk indsigt.

Læs Geoviden nr. 1, 2014: Kontinenter i kollision - da bjergene blev gennemsigtige.