Nyt geologisk kontor i Nuuk

23-09-2013

GEUS åbner et kontor i Nuuk i Grønland. Kontoret skal opbygge geologisk viden og styrke samarbejdet med den grønlandske administration, industrien og akademiske samarbejdspartnere i Grønland.

Baggrunden for oprettelsen af kontoret er den positive udvikling på råstofområdet i Grønland, og det overordnede formål er at sikre en fortsat opbygning af geologisk viden i Grønland. Det skal blandt andet ske gennem undervisning på skoler og læreanstalter, foredrag, ekskursioner og etablering af nye samarbejder med både offentlige og private interessenter.

Kontoret har til opgave at skabe en tættere dialog med det grønlandske samfund om de naturressourcer, som landet er rigt på, og som stadig flere investorer og politikere er interesseret i. Klimaforandringerne i Arktis er et andet område, som har en stigende politisk og samfundsmæssig bevågenhed. Her kan glaciologerne fra GEUS - på baggrund af årtiers minutiøse udforskning af data fra Grønland - bidrage til forståelse af årsager og sammenhænge.

Travlhed på kontoret
Selvom kontorets medarbejdere kun lige netop har tilsluttet computer og telefon, er de første aktiviteter allerede løbet af stabelen. Den grønlandske geolog Majken Djurhuus Poulsen har haft ansvaret for undervisningen i geologi ved Center for Arktisk Teknologi i Sisimiut, og hun har været guide for en ekskursion i Godthåbsfjorden for efterforskningsselskabet Avannaa Ressources Ltd.

Kontorleder Kisser Thorsøe forventer da også et travlt efterår. "I slutningen af oktober skal vi deltage i Fennoscandian Exploration and Mining konferencen i Finland og foredrag om råstoffer og klimaforandringer ved Ilisimatusarfik - Grønlands Universitet er også booket i kalenderen", siger Kisser Thorsøe, som er uddannet naturgeograf og tidligere har arbejdet som projektleder i Grønlands Forundersøgelser, Asiaq. Kisser Thorsøe skal sammen med Statsgeolog Karen Hanghøj stå for den videre udbygning af kontoret henover efteråret 2013.

Indvielse den 26. september 2013
Kontoret er indrettet i lejede lokaler hos Pinngortitaleriffik - Grønlands Naturinstitut, som GEUS har et betydeligt forskningssamarbejde med på klimaområdet. Den officielle indvielse af kontoret finder sted torsdag den 26. september 2013, hvor repræsentanter fra en række grønlandske og udenlandske institutioner og virksomheder er inviteret.

Udover de faste medarbejdere vil kontoret være bemandet af personale udsendt fra GEUS i København. Kontoret i Nuuk referer til statsgeolog Karen Hanghøj, Afdeling for Petrologi og Malmgeologi.

Besøg kontorets hjemmeside

Kisser Thorsøe
Kontorleder
GEUS
Telefon+299 36 12 62
Statsgeolog Karen Hanghøj
GEUS
Telefon38 14 22 22