Ekspeditionsfilm fra Grønland - oplev de første boringer i jernmalmen ved Isua

02-09-2013

"Første boringer i Isua jernmalmen" er bare ét af de filmklip, som GEUS nu har gjort tilgængelige på hjemmesiden: Ekspeditionsfilm fra Grønland. Her finder du filmklip fra historiske geologiske ekspeditioner og frigivne film fra mineselskaber, som har søgt efter råstoffer i Grønland.

På hjemmesiden Ekspeditionsfilm fra Grønland er der noget for dig, som interesserer sig for ekspeditioner i Grønland, den geologiske udforskning af landet og jagten på landets mange råstoffer.

Her finder du filmklip fra ældre geologiske ekspeditioner i Grønland, og det er her, du kan se, hvordan geologer og borefolk arbejder. Og du får rig lejlighed til at opleve de udfordringer som følger med ekspeditionslivet i den grønlandske ødemark.

Første boringer i Isua jernmalmen
Kineserne er ikke de første, der har interesseret sig for jernforekomsten ved Isua nord for Godthåbsfjorden i Vestgrønland. Det fortæller én af de historiske film om, som du kan se på hjemmesiden.

Jernmalmen blev allerede fundet i 1965 af Kryolitselskabet Øresund og efter omfattende undersøgelser var man i 1971 klar til at foretage de første boringer i malmen for at undersøge mulighederne for at udnytte den.

På filmen kan du følge de omfattende forberedelser af ekspeditionen til Isua, og du kan opleve de udfordringer, som mandskabet stod overfor under borearbejdet i jernmalmen, som ligger delvist begravet under Indlandsisen.

Kryolitselskabet Øresund og Lauge Koch
I øjeblikket ligger der seks film på hjemmesiden. Fire film om arbejdet omkring jernmalmen ved Isua, én om Kryolitselskabet Øresunds prospektering ved Sdr. Isortoq i Sydvestgrønland, og én om Lauge Kochs To-årsekspedition til det centrale Østgrønland i 1938.

Om Ekspeditionsfilm fra Grønland
Filmklippene stammer fra gamle smalfilm i GEUS' arkiver, som nu er blevet digitaliseret og dermed tilgængelige for et større publikum.

Kilderne til filmklippene er smalfilm fra historiske geologiske ekspeditioner og frigivne film fra mineselskaber, som har søgt efter råstoffer i Grønland.

GEUS har i forbindelse med digitaliseringen kun udført den nødvendige redaktion som fx at fjerne irrelevant indløbsfilm.

Besøg Ekspeditionsfilm fra Grønland
www.geus.dk/media/ekspeditionsfilm-dk.html

Kontakt:
Geolog Karsten Secher, GEUS
Tlf.: 38 14 22 36
Email: kse@geus.dk

Informationschef Henrik Højmark Thomsen, GEUS
Tlf.: 38 14 21 02
Email: hht@geus.dk

Screenshot af youtube video om de første boringer ved Isua

Se filmen om de første boringer i jernmalmen ved Isua i Vestgrønland i 1971