International videnskabelig guldmedalje til dansk forskningsprofessor

27-11-2013

Kim H. Esbensen, GEUS, har modtaget Pierre Gy Sampling Gold Medal for sin omfattende undervisning i og nye anvendelser af teorien bag repræsentativ udtagning af prøver.

Forskningsprofessor Kim H. Esbensen fra GEUS har modtaget Pierre Gy Sampling Gold Medal for sin omfattende undervisning i og nye anvendelser af teorien bag repræsentativ udtagning af prøver: Theory of Sampling (TOS). Guldmedaljen blev overrakt den 22. november 2013 i Lima, Peru, under verdenskongressen for det internationale kollegium af professionelle prøvetagere, hvor prøvetagere, dataanalytikere og statistikere fra hele verden samles.

Medaljen blev overrakt af Dominique Francois-Bongarcon fra Canada, som begrundede medaljen med Kim Esbensens vidtfavnende undervisning i de seneste 10 år og hans banebrydende anvendelse af teorien bag prøvetagning i mange nye og uudforskede akademiske, teknologiske og industrielle sektorer.

Kim Esbensen er blandt andet formand for arbejdsgruppen bag en ny dansk og international standard, som skal sætte en stopper for analyser på prøver, der ikke er repræsentative, og som der ofte træffes vigtige samfundsmæssige beslutninger på baggrund af.

Rigtig mange prøver og analyser af eksempelvis sporelementer i bjergarter og jordarter, giftstoffer i fødevarer, miljøkontrol prøver, industrielle proces prøver m.m. er taget på en måde, så de ikke er repræsentative. Det medfører, at de afledte analyseresultater ikke er repræsentative for udgangsmaterialet, og det koster samfundet dyrt.

Pierre Gy Sampling Gold Medal gives hvert andet år på World Conference on Sampling and Blending. Pierre Gy er en fransk kemiingeniør og statistiker, kendt som 'Theory of Sampling's far, og som igennem hele sit professionelle liv har udviklet og anvendt denne teori for prøvetagning.

Læs også nyheden fra 26. september 2013 på Dansk Standards hjemmeside: Ny standard skal sætte en stopper for upålidelige analyseresultater.

Yderligere oplysninger:
Forskningsprofessor Kim Esbensen, GEUS
Tlf.: 91 33 37 56
E-mail: ke@geus.dk

Pentti Minkkinen, Francis Pitard, Dominique Francois-Bongarcon og Kim H. Esbensen

Forskningsprofessor Kim H. Esbensen med guldmedaljen, som blev overrakt på 6.th World Conference on Sampling and Blending (WCSG6) i Lima, Peru. Her flankeres han af Pierre Gy Sampling Gold Medal komiteen (fra venstre), professor emeritus Pentti Minkkinen, Finland, Francis Pitard, USA og Dominique Francois-Bongarcon fra Canada, begge sidstnævnte CEO for prøvetagnings konsulent firmaer.

Kim H. Esbensen

Forskningsprofessor Kim H. Esbensen fra GEUS har modtaget Pierre Gy Sampling Gold Medal for sin omfattende undervisning og praktiske anvendelse af Theory of Sampling (TOS). Medaljen blev overrakt på 6.th World Conference on Sampling and Blending, 20.-22. november i Lima, Peru.