Kraterstrukturer, meteoritter og chokeffekter - læs bladet Geoviden

03-07-2013

Bladet Geoviden nr 2, 2013 fortæller om Kraterstrukturer, meteoritter og chokeffekter. Læs bl.a. om Trusler og gaver fra rummet.

Den 15. februar 2013 om morgenen sås en usædvanlig kraftig ildkugle på himlen over den russiske by Chelyabinsk. I løbet af få sekunder blev den kraftigere og kraftigere, indtil den var lige over byen. Her eksploderede den i en ufattelig energiudladning, der langt overgik Solen i lysstyrke. Mange af byens indbyggere for hen til vinduerne for at se, hvad der var sket. Efter ca. 2 1/2 minut blev byen ramt af trykbølgen fra eksplosionen, som knuste tusindvis af vinduer og sendte glasskårene ind i hovederne på de stakkels beboere.

Sprængkraften er senere beregnet til 500.000 tons TNT, hvilket svarer til 40 gange Hiroshima-bomben. En helt ufatteligt kraftig eksplosion! Ikke mindst fordi meteoren 'kun' var på 10.000 tons.
Alligevel er det russiske nedslag for intet at regne mod den meteor, der for 3 milliarder år siden ramte det vi i dag kalder Maniitsoq i Grønland. Den havde formentlig en sprængkraft på over 1 milliard tons TNT og dannede et krater på omkring 500 km i diameter. Denne udgave af Geoviden graver i baggrunden for disse spændende begivenheder.

Læs nummeret: Kraterstrukturer, meteoritter og chokeffekter
Geoviden - Geologi og Geografi nr. 2, 2013