Lancering af web-baseret, interaktivt kort over det nordlige Østgrønlands stednavne

26-11-2012

Navnekataloget fra bogen 'Exploration history and place names of northern East Greenland' af A.K. Higgins, som GEUS udgav i 2010, med tilhørende kort er nu omsat til web-gis. Via fritekstsøgning, kortet eller indekset kan man finde stednavnene med deres forklaringer eller deres placering på kortet. Og man kan oven i købet se langt flere stednavne på web-kortet.

Udover navnekataloget, indeholder bogen, der er udgivet som nr. 21 i GEUS bulletinserie, en komplet liste over alle betydelige ekspeditioner til det nordlige Østgrønland. Størstedelen har været geologiske ekspeditioner og det bærer mange af stednavnene præg af. Bogen og nu også det interaktive kort (web-gis) omfatter 5650 stednavne med koordinater og forklaringer på, hvem navngiveren er og hvad navnet betyder.

Til feltgeologen og sofaturisten
Det web-baserede kort er nemt og intuitivt at gå til både for den professionelle bruger og den nysgerrige, der gerne vil lære denne fjerne del af rigsfællesskabet at kende. Med ganske få klik, kan man hurtigt se de mange spændende forklaringer på stednavnene og samtidig se hvor lokaliteterne er placeret. Hvem har nogensinde ønsket sig en ferie til 40°33N; 14°14E. Nej vel - ferien går til Capri. På den anden side benytter vi os alle af digitale løsninger. Denne web-gis hjælper feltgeologen, data-analytikeren, sofaturisten og mange andre med at finde rundt i og kommunikere om en spændende del af Grønland, hvor ikke ret mange andre end Slædepatruljen Sirius huserer for at opretholde Danmarks suverænitet.

Virker både på computer og smartphone
I en almindelig browser åbner man siden http://geuskort.geus.dk/stednavnedb på sin computer, tablet eller smartphone og derefter er man klar til at gå på opdagelse i det nordlige Østgrønland. Man kan finde praktisk taget alle stednavne, der er kendskab til i området, officielle som uofficielle, både fra kortet og fra indekset, hvis man ikke ved hvor det man leder efter ligger. Og man kan selvfølgelig også bruge fritekstsøgning og få alle omtaler af stednavnet vist. Flere af navnene kan kun ses her på det interaktive kort, hvor det har været muligt at zoome helt ind på selv de mindste lokaliteter.

Web-løsningen kan med fordel benyttes sammen med bogen, enten den trykte eller den elektroniske, der kan hentes fra www.geus.dk/publications/bull/nr21/index-dk.htm. På den måde har man også adgang til beskrivelserne af ekspeditioner og det righoldige billedmateriale.

Kontaktperson:
Geodæt Willy Lehmann Weng
Geologisk Datacenter, GEUS
Telefon: 3814 2260
ww@geus.dk

Navnekataloget

Navnekataloget fra GEUS bogen Exploration history and place names of northern East Greenland findes nu som interaktivt kort (web-gis) til computer, tablet og smartphone.

Forekomster af Zackenberg

Til højre på skærmen ses alle forekomster af 'Zackenberg' fundet ved fritekstsøgning. Flere af stednavnene kan kun ses på det interaktive kort, hvor det har været muligt at zoome helt ind på selv de mindste lokaliteter. Navnene kommer frem ved at man vælger 'Additional names' under Overlays/Hjælpelag.