Højhuse ryster seismograf

14-05-2012

GEUS´ seismograf i Vestvolden målte rystelserne fra kollapset af de to højhuse i Rødovre.

Søndag d. 13. maj 2012 blev to højhuse i Rødovre bragt til kollaps ved kontrollerede sprængninger. Højhusene befandt sig ca. 2.5 km fra en af GEUS seismografer. Rystelserne fra de sammenstyrtende bygninger bredte sig hurtigt gennem undergrunden og kunne tydeligt måles på GEUS' seismograf i Vestvolden i Rødovre.

Richterskalaen dur ikke til at måle størrelsen på en rystelse, når seismografen befinder sig inden for nogle få km fra kilden. Signalet vil være forurenet af lokale effekter. Vi vover alligevel at komme med et bud: Rystelserne fra hvert kollaps målte ca. 0.5 på Richterskalaen. Til sammenligning målte amerikanske kolleger kollapset af World Trade Centers nordtårn i 2001 til 2.3 på Richterskalaen.

Yderligere oplysninger:
Seismolog Peter H. Voss, pv@geus.dk
Seniorforsker Tine B. Larsen, tbl@geus.dk

Oversigtsseismogram som viser rystelserne ca. kl 12:01 og kl 12:06. Seismografen måler jordens bevægelser i tre retninger. Øverst øst-vest bevægelserne, midterst op-ned bevægelser og nederst nord-syd bevægelser.

Et zoom af op-ned bevægelserne i forbindelse med at bygning nr to styrter sammen. Rystelserne er overstået på mindre end 10 sekunder.

Et zoom af op-ned bevægelserne i forbindelse med at bygning nr to styrter sammen. Rystelserne er overstået på mindre end 10 sekunder.