Fejl i grønlandskortet i Times Atlas er nu rettet op med dansk assistance

25-01-2012

Forlaget HarperCollins, som udgiver Times Atlas, har netop publiceret et rettelsesblad, som korrigerer de fejl i grønlandskortet, som optrådte i den seneste udgave af det kendte atlas. Den nye korrekte gengivelse af Grønland er blandt andet baseret på oplysninger om israndens beliggenhed og Grønlands kystlinje, udarbejdet af GEUS.

Et rettelsesblad til det verdenskendte atlas, The Times Comprehensive Atlas of the World, er netop frigivet af forlaget HarperCollins. Det drejer sig om en ny udgave af grønlandskortet, som i den seneste 13. udgave af atlasset var behæftet med fejl.

Fejlen, som omfattede en ukorrekt gengivelse af israndens beliggenhed, fik i september forlaget til at konkludere, at 15 procent af isen i Grønland var forsvundet i perioden fra 1999 til 2011. Det fik mange polarforskere til at vende tommefingeren nedad, fordi tallet var forkert. Nok er isen skrumpet de seneste år, men ikke så meget, lød det fra forskerne. Satellitbilleder viste nemlig helt tydeligt, at der både var gletsjere og Indlandsis tilstede i mange af de områder, som kortet i atlasset havde gengivet som isfrie områder.

Reaktionen fra forskningsverdenen fik HarperCollins til at reagere, og i løbet af efteråret startede forlaget en revision af kortet i dialog med forskerne. Resultatet er et nyt kort over Grønland publiceret i et rettelsesblad til Time Atlas. Det nye grønlandskort er blandt andet baseret på oplysninger om israndens beliggenhed og Grønlands kystlinje, som er udarbejdet af GEUS.

De nye israndsoplysninger er baseret på kort udtegnet fra flyfoto og er opdateret til 2011 situationen ved hjælp af data fra MODIS instrumentet ombord på NASA's Terra og Aqua satellitter.

"Det har været et spændende arbejde, at være med til at revidere grønlandskortet i Times Atlas," siger glaciolog Michele Citterio fra GEUS, som sammen med forskerkolleger varetager overvågningen af Grønlands Indlandsis under overvågningsprogrammet PROMICE - Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet.

"Det nye kort til atlasset anvender den bedste gengivelse af isranden, som findes i denne skala, og som dækker hele Grønland," slutter han.

Men det er ikke kun isranden på det nye Grønlandskort, som er baseret på dansk producerede data. Grønlands kystlinje er også gengivet efter en udtegning foretaget af GEUS.

"Kystlinjerne på det nye Grønlandskort i atlasset er de bedste som findes," siger geodæt Willy Lehmann Weng fra GEUS og fortsætter:

"Vores kystlinjer er baseret på et solidt grundlag fra Kort- og Matrikelstyrelsen, og den retter op på de fejl i kystens beliggenhed i Nordgrønland, som flere public domain data har lidt under."

"Vi fra Collins Geo er meget taknemmelige for den hjælp, vi har fået fra Michele og Willy og alle andre fra GEUS," siger Keith Moore, Chef for Cartographic Services ved Collins Geo, HarperCollins Publishers.

Kontakt:

Michele Citterio, GEUS
Tlf: 38 14 21 13
E-mail: mcit@geus.dk

Willy Lehmann Weng
Tlf: 38 14 22 60
E-mail: ww@geus.dk

Læs pressemeddelelse fra HarperCollins
www.timesatlas.com/News/Pages/Home.aspx?BlogID=63

Læs mere om overvågningsprogrammet PROMICE
promice.dk