Mineralske råstoffer – Geoviden nr. 4, 2012

07-12-2012

Udviklingen i et samfund har til alle tider været betinget af adgangen til mineralske råstoffer. Råstofforbruget afspejler den teknologiske udvikling, og tendensen er klar: Jo mere højteknologisk samfundet bliver, des flere forskellige grundstoffer anvender vi, og de kommer alle fra mineraler.

Biler, huse, skibe, mobiltelefoner og fjernsyn vokser ikke på træerne! Alle de råstoffer, der ikke kan dyrkes, bliver vi altså nødt til at grave op af jorden. Derfor er der brug for at finde, bryde og forarbejde mineralske råstoffer. Sådan har det været til alle tider gennem menneskets historie.

I denne sammenhæng omfatter de mineralske råstoffer de metalliske mineraler, industrimineraler, tilslagsmaterialer (sand, grus osv.) samt facade- og smykkesten. Alle er de karakteriseret ved, at de danner grundlag for produktion af næsten alt, hvad vi omgiver os med. Men behovene for mineralske råstoffer ændres gennem tiderne: fra stenaldermandens brug af flint til redskaber til vore dages forbrug af en lang række af råstoffer til infrastruktur og teknologi. Og vi bruger stadigt stigende mængder af mineralske råstoffer.

Læs om:

  • Råstoffer – Hvad bruger vi dem til?
  • Mineralske råstoffer – Grønlands rigdomme
  • Kritiske mineraler – Hvad er det for nogle?
  • Maniitsoq-krateret – i et økonomisk-geologisk perspektiv
  • Råstoffernes dynamik
  • Seneste nyt fra Grønland

Læs nummeret: Mineralske råstoffer – Geoviden – Geografi og Geologi nr. 4, 2012

Geoviden nr 4, 2012 handler om mineralske råstoffer