Bog: Ekspeditionshistorie og stednavne i det nordlige Østgrønland

15-02-2011

GEUS har udgivet en bog, som indeholder en komplet oversigt over alle betydelige ekspeditioner til det nordlige Østgrønland og en omfattende liste over stednavne med forklaringer på navnene og kort over, hvor stederne ligger.

Stednavne som Jomfru Tidsfordriv Fjord og Trompeteren Bastion er blot to eksempler på det væld af spændende og mærkværdige stednavne i det nordlige Østgrønland, som stammer fra de mange polarekspeditioner, der i gennem årene har besøgt denne fjerne og uvejsomme del af verden.

I en bog udgivet af GEUS: "Exploration history and place names of northern East Greenland" kan man læse om stort set alle ekspeditioner til det nordlige Østgrønland - helt tilbage fra 2.400 år før Kristus, hvor de første mennesker besøgte området og helt frem til 2008.

Bogen indeholder også en liste over ikke mindre end 5650 stednavne, med koordinater på hver lokalitet og forklaringer på, hvem navngiveren er, og hvad navnet betyder. Bogen er også udstyret med to store foldekort i lommer, hvor man kan finde mange af de spændende stednavne.

Bogen er udgivet i GEUS' videnskabelige bulletin. Det er en 'peer-reviewed' publikationsserie, hvor større geologiske sammenstillinger bliver udgivet. Den nye bulletin 21 skiller sig en del ud fra de andre ved, at den henvender sig til et langt bredere publikum.

- "Den største del af ekspeditionerne til det nordlige Østgrønland, og som har navngivet lokaliteter, har været geologiske ekspeditioner, og mange af stednavnene bærer præg af dette. Det var derfor naturligt for os at trykke denne publikation i vores videnskabelige serie," siger chefredaktøren for serien Adam Garde fra GEUS. Han tilføjer, at det faktum, at oversigten over ekspeditionerne er komplet og forsynet med kildehenvisninger, også gør bogen velegnet til for eksempel geopolitiske studier.

Forfatteren A.K. Higgins fra GEUS har deltaget i 16 store sommerekspeditioner for GEUS til det nordlige Østgrønland, og hans interesse for området udforskningshistorie og stednavne startede allerede under hans første ekspedition i 1968.

Bogen er trykt med støtte fra Velux Fonden.

368 siders ekspeditionshistorie og stednavneforklaringer, samt 5 farvelagte navnekort. Indbinding: Stift
Pris 250 kr. inklusiv moms, eksklusiv forsendelse.

Bogen kan købes hos:
GEUS
Øster Voldgade 10, 1350 København K
Tlf.: 38 14 21 00, e-post: bogsalg@geus.dk

Bogen findes også i elektronisk form og kan læses på GEUS hjemmeside:
Exploration history and place names of northern East Greenland

Bogens omslag