Gletsjer-tab i 00'erne var historisk stort

14-12-2011

Da Grønlands Helheim-gletsjer skrumpede voldsomt ind i 00'erne, var det en historisk kraftig afsmeltning drevet af kortvarige klimaændringer. Det viser et nyt dansk studie publiceret i Nature Geoscience.

I starten af 00'erne begyndte flere grønlandske gletsjere pludselig at kælve, smelte og skrumpe ind langt hurtigere, end de plejede, og mellem 2000 og 2005 mistede Grønland en betydelig mængde indlandsis. En af dem var Helheim-gletsjeren i Østgrønland.

Nye resultater, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Geoscience, viser blandt andet, at den kraftige afsmeltning og kælvning, der skete mellem 2000 og 2005, var usædvanlig. Kun en enkelt gang i de 120 år – tilbage i 1930'erne – afgav gletsjeren lige så meget is.

"Som noget nyt præsenterer vores studier en meget længere tidsperiode end før, og derfor kan vi løfte forstørrelsesglasset fra øjebliksbilledet og se 00'ernes afsmeltning i et længere og sammenhængende tidsperspektiv," fortæller geolog og projektlederen Camilla Andresen fra GEUS til Videnskab.dk.

Læs artiklen på Videnskab.dk: 'Gletsjer-tab i 00'erne var historisk stort'

Kontakt

Camilla Snowman Andresen
Seniorforsker
Glaciologi og klima
Telefon38142563