Lyt til Haiti-jordskælvet

22-01-2010

Både lyd og jordskælv består af bølger i et materiale. Derfor kan man illustrere et jordskælv ved at omsætte det til lyd. Jordskælvet på Haiti rystede også Bornholm ganske svagt, og de rystelser er nu lavet til en lydfil.

Rystelserne fra et jordskælv løber gennem hele jordkloden og kan registreres af fintfølende seismografer verden over. Rystelserne er i virkeligheden bølger, der svinger som meget dybe toner. Hvis man befinder sig tæt på jordskælvets epicenter kan man i mange tilfælde høre en dyb rumlen. Men de hørlige toner dæmpes hurtigt med afstanden.

Rystelserne fra et fjernt jordskælv får jordoverfladen til at svinge ganske lidt og ganske langsomt, så vi mennesker hverken kan mærke det eller høre det. Men hvis vi afspiller de langsomme bølger i et meget hurtigere tempo med hjælp fra computeren, hæver vi frekvenserne og tonerne bliver så lyse at vi kan høre dem.

Lektor Bo Holm Jacobsen fra Geologisk Institut på Aarhus Universitet har omdannet to døgns registreringer fra GEUS' seismograf på Bornholm til en lydfil. Seismogrammerne afspilles her 1800 gange hurtigere end bølgerne svinger i virkeligheden. Dvs at hvert sekund af lydfilen svarer til en halv times registrering af jordens rystelser. I begyndelsen af lydfilen høres kun jordens almindelige baggrundsrumlen, men efter 4 sekunders afspilning kan man høre den første kraftige rystelse fra Haiti ramme Bornholm. Det er klokken 22:04 UTC-tid. Knap 8 sekunder senere høres den svage lyd fra et efterskælv - så svag, at den kan være vanskelig at høre.

Lyt til Haiti-jordskælvet: haiti_bsd_21_til_7_2010jan12_2k.mp3

Geologisk Institut ved Aarhus Universitet og GEUS samarbejder i Geocenter Danmark. Læs mere om jordskælv i bladene GeologiskNyt og Geoviden fra Geocenter Danmark.

Læs mere om varsling af jordskælv og vulkanudbrud i artiklen i bladet Geoviden nr. 1, 2008 side 8-11: De uundgåelige naturkatastrofer... viden kan beskytte os!
geocenter.dk/publikationer/geoviden/index.html

Læs mere om jordskælv i GeologiskNyt
www.geologisknyt.dk

Yderligere oplysninger

Seismolog Tine B. Larsen, GEUS
tlf.: 38142427
E-mail: seismologi@geus.dk

Lektor Bo Holm Jacobsen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet
tlf.:89429448
E-mail: bo@geo.au.dk