Kraftigt efterskælv rammer Haiti

20-01-2010

Efter det store jordskælv på Haiti den 12. januar, er landet blevet ramt af flere efterskælv. Det er de sidste spændinger i klipperne, som udløser sig lidt ad gangen, men skælvene er ved at klinge af.

Onsdag d. 20 januar kl 11:03 UTC ramte et kraftigt efterskælv Haiti ca 60 km nordvest for Port-au-Prince. Jordskælvet blev målt til 5.9 på Richterskalaen, hvilket i sig selv er stort nok til at forårsage skader.

Det første døgn efter det store jordskælv d. 12. januar blev Haiti rystet af adskillige efterskælv som målte over 5 på Richterskalaen. Men derefter er hyppigheden og størrelsen af efterskælv aftaget. Indtil i dag. Der er dog intet usædvanligt i at der kommer et kraftigt efterskælv mange dage efter hovedskælvet.

Jordskælv opstår når der er opsparet så mange spændinger i de tektoniske plader at de pludselig forskyder sig i et ryk. Spændingerne bliver ikke udløst perfekt af det første store jordskælv, og derfor kommer der efterskælv som fungerer som en finjustering. Naturen tilstræber altid en ligevægtssituation. Efterskælvene er problematiske for redningsarbejdet idet allerede beskadigede bygninger kan styrte yderligere sammen.

Læs mere om jordskælv og vores dynamiske jord
www.geus.dk/viden_om/ddj/index-dk.html

Yderligere oplysninger:

Seismolog Tine B. Larsen, GEUS
tlf.: 38142427

Seismolog Peter Voss, GEUS
tlf.: 38142527

Seismolog Trine Dahl-Jensen, GEUS
tlf.: 38142519

E-mail: seismologi@geus.dk