Naja navngav Naja

23-01-2009

Geolog Naja Mikkelsen fra GEUS navngav og lagde selv navn til et søredningsfartøj på flådens nye inspektionsskib Ejnar Mikkelsen. Det foregik ved en højtidelighed i København i går eftermiddags.

Af Henrik Højmark Thomsen

I går eftermiddag den 22. januar lagde flådens nye inspektionsskib Ejnar Mikkelsen til kaj ved Amaliehaven i København, og herfra går turen senere til Grønland, hvor det skal udføre fiskeriinspektion. Det nye skib er opkaldt efter den legendariske skipper, grønlandsfarer, polarforsker og forfatter Ejnar Mikkelsen.

Inspektionsskibet er udstyret med et hurtigtgående mindre søredningsfartøj - en såkaldt SAR-båd, som blev navngivet i forbindelse med besøget i København i går. SAR-fartøjet fik navnet Naja - opkaldt efter geologen Naja Mikkelsen fra GEUS, som er barnebarn til polarforskeren Ejnar Mikkelsen og selv samme Naja Mikkelsen forestod dåbshandlingen fra kajkanten, i selskab med besætningsmedlemmer fra skibet og en lille skare grønlandsfolk og pressefolk.

Skibschefen Troels Sundwall åbnede højtideligheden ved at fortælle, at han for fire måneder siden for første gang havde mødt Naja Mikkelsen i Skagen, hvor moderskibet Ejnar Mikkelsen blev døbt, og hvor Naja på familiens vegne fik overrakt det første eksemplar af fartøjets gavevåbenskjold. Det gav ham idéen til, at skibets SAR-fartøj skulle opkaldes efter Naja Mikkelsen, som selv er polarforsker og barnebarn til inspektionsskibets navnefar Ejnar Mikkelsen.

"Kære Naja, tak fordi du vil lægge navn til og hjælpe os med at være gudmor for vores SAR-fartøj", sagde Troels Sundwall inden han gav ordet til Naja Mikkelsen.

"Ejnar Mikkelsen er jo polarforsker, og han har haft et langt, spændende og interessant liv. Han blev født i 1880 og herfra gik det over stok og sten eller snare ødemarker. Ejnar Mikkelsen gik som 13-åring ud af skolen, og så tog han på søen og derfra gik det langt mod nord. Han har især været meget i Arktis og Grønland, men der er en ting I skal lægge mærke til. Selv om det tit var farefuldt, og selv om det så ud til, at det her, det går galt, så kom han altid velbeholdent hjem", sagde Naja Mikkelsen ved dåben og fortsatte:

"Ud over at være polarforsker så var Ejnar Mikkelsen jo også min farfar, og jeg husker ham med inderlig glæde, fordi han var meget inspirerende og meget levende og kunne fortælle om alle de ting, han havde oplevet. Så derfor er det for mig en helt speciel dag i dag, at skibet Ejnar Mikkelsen nu får følgeskab af et lille skib, der kommer til at hedde Naja. Det er lige som om, at ringen bliver sluttet. Så derfor er jeg meget glad for at være her i dag og få lov til at navngive skibet."

Dernæst hældte Naja Mikkelsen champagne ud over det lille orange SAR-fartøj med ordene: "Jeg døber dig Naja. Må held og lykke følge dig på din videre færd."

Æblerne falder ikke langt fra stammen
Naja Mikkelsen er maringeolog ved GEUS og har i mange år arbejdet i Grønland for at studere klimaændringerne i arktis, så polarforskningen ligger til familien. I de seneste år har hun udforsket klimaændringerne fra havisen i det arktiske ocean, og hun deltag også på Galathea-3 ekspeditionen, hvor hun arbejdede langs Grønlands vestkyst ombord på inspektionsskibet Vædderen. Naja Mikkelsen kender den internationale miljøforskning og har mange års erfaring med arktisk forskning, og i 2006 blev hun udnævnt til videnskabelig rådgiver for EU-kommissionen. Her rådgiver hun om EU´s samlede prioritering inden for miljø- og klimaforskning, sammen med 19 andre miljøforskere fra EU-landene.

Efter dåben i går overrakte Naja Mikkelsen, under en mindre reception på broen af det nye inspektionsskib, et billede til skibet med et portræt af Ejnar Mikkelsen tegnet af kunstneren Sven Hausten Mikkelsen.

"For at sikre at jeres skib og vores familie hænger godt sammen, så vil jeg gerne overrække et lille billede, som I kan have her på skibet" sagde Naja Mikkelsen ved overrækkelsen.

Læs om navngivningen af inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen i Skagen den 13. september 2008
http://www.navalhistory.dk/danish/soevaernsnyt/2008/0914_ejnarmikkelsennytnavn.htm

Mød Naja Mikkelsen i TV-programmet Viden om: "Klimaet set fra en isflage", hvor hun fortæller om undersøgelser i det arktiske ocean.
http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/2004/10/20070705154734.htm

Læs artiklen Galathea i Grønland i bladet Geoviden nr 3, 2007, som fortæller om Naja Mikkelsen og kollegers arbejde under Galathea-3 ekspeditionen.
geocenter.dk/publikationer/geoviden

Søredningsfartøjet Naja fra inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen

Søredningsfartøjet Naja fra inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen ved kajkanten i København. Foto: Peter Warna-Moors, GEUS
Forstør foto

Naja Mikkelsen gør klar til dåben sammen med Troels Sundwall

Naja Mikkelsen gør klar til dåben sammen med skibschefen Troels Sundwall. Foto: Peter Warna-Moors, GEUS
Forstør foto

Naja Mikkelsen med billedet af sin farfar Ejnar Mikkelsen

Naja Mikkelsen med billedet af sin farfar Ejnar Mikkelsen, flankeret af kaptajnerne for de to besætninger på inspektionsskibet, Troels Sundwall til højre og Kaj Elverlund. Foto: Peter Warna-Moors, GEUS
Forstør foto

Søredningsfartøjet Naja glider langsomt ud af agterstavnen på moderskibet

Søredningsfartøjet Naja glider langsomt ud af agterstavnen på moderskibet Ejnar Mikkelsen. Foto: Peter Warna-Moors, GEUS
Forstør foto

Naja Mikkelsen
GEUS
Telefon38 14 23 64