Kina jordskælvet også målt i Mønsted

13-05-2008

Det kraftige jordskælv i Sichuan-provinsen i Kina blev målt i Danmark 11 minutter efter skælvet ramte. Forskydningerne på tværs af brudzonen kan være ca. 4-7 meter.

Den 12. maj kl. 06:28:00 UTC blev Sichuan-provinsen i Kina ramt af et kraftigt jordskælv med en styrke på 7.9 på Richterskalaen. Jordskælvet blev også registreret på GEUS' seismografer i Danmark, der viser, at rystelserne har været knap 11 minutter om at nå frem til os.

De voldsomme kræfter er blevet udløst på grund af bevægelsen af jordens kontinentalplader, der i dette område er stærkt påvirket af, at den indiske plade maser sig ind i den Eurasiske plade med ca. 5 centimeter om året. Denne proces har dannet og vedligeholder de snedækkede Himalayabjerge, og presset fortsætter ind i det tibetanske plateau, der skubbes videre mod øst mod Yangtze pladen, og jordskælvet er sket langs kanten af det tibetanske plateau.

Ud fra beregninger foretaget af den amerikanske geologiske undersøgelse (USGS) ser det ud til at brudzonen fortsætter ca. 300-350 km mod nordøst fra epicentret, der ligger omkring 90 km vest nordvest for byen Chengdu. Forskydningerne på tværs af brudzonen kan være ca. 4-7 meter.

Se en opsummering af Kina jordskælvet på en poster fra USGS
http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqarchives/poster/2008/20080512.php

Yderligere oplysninger:
Statsseismolog Søren Gregersen, GEUS, tlf. 38 14 24 50
Seniorforsker Tine B. Larsen, GEUS, tlf. 38 14 24 27

Registrering af GEUS' seismograf i Mønsted af jordskælvet i Sichuan, Kina, 12. maj 2008
Registrering af GEUS' seismograf i Mønsted af jordskælvet i Sichuan, Kina, 12. maj 2008. Det øverste seismogram viser, hvordan jorden bevæger sig op og ned. Det midterste seismogram viser jordens bevægelser i nord-syd retningen, og det nederste seismogram er en registrering af jordens bevægelser i øst-vest retningen. Det første stykke tid ses kun jordens svage baggrundsrumlen, men kl. 06:38:54 UTC rammer P-bølgen med fuld kraft, som især påvirker jordens op og ned bevægelser. Jordskælvet skete kl. 06:28:00 OTC, så rystelserne har været knap 11 minutter om at nå frem til os. Det viste tidsudsnit er 15 minutter langt.

Grænser for jordens kontinentalplader i Asien
Grænser for jordens kontinentalplader i Asien. Gul stjerne viser epicenteret for det store kinesiske jordskælv. Små røde pile indikerer den relative bevægelse af pladerne. Kilde: Poster fra USGS - China Earthquake of 12. May 2008. Se kortet i større udgave