Den 29. maj kl 15:46 lokal tid blev det sydvestlige Island ramt at et jordskælv med en styrke på 6.2 på Richterskalaen. Rystelserne bevægede sig hurtigt gennem jorden og blev registreret på GEUS' seismografer i Danmark og Grønland. Rystelserne var lidt over fire minutter om at nå København.
Island gennemskæres af en geologisk pladegrænse. Det vestlige Island ligger på den Nordamerikanske plade og det østlige Island ligger på den Eurasiske plade. Pladerne bevæger sig langsomt fra hinanden og sprækkezonen fyldes med vulkansk materiale. De hårde bjergarter i zonen knækker jævnligt fordi de trækkes fra hinanden. Disse knæk er jordskælv.
Island rystes dagligt af små jordskælv. Det er ikke overraskende at der også kommer store jordskælv, men det sker ikke så tit. Den 17. og den 21. juni 2000 rystede to store jordskælv samme område som blev ramt af jordskælvet d. 29. maj. Begge jordskælv målte 6.8 på Richterskalaen. Forinden havde der været en pause på 88 år siden det sidste store jordskælv i området.
Følg med i de seneste islandske jordskælv på:
Yderligere oplysninger: Statsseismolog Søren Gregersen, GEUS, tlf. 38 14 24 50 Seniorforsker Tine B. Larsen, GEUS, tlf. 38 14 24 27
Udskrift fra GEUS' seismograf i København som har registreret jordskælvet i Island d. 29. maj 2008 kl 15:45 lokal tid. Det øverste seismogram viser hvordan jorden bevæger sig op og ned. Det midterste seismogram viser jordens bevægelser i nord-sydretningen, og det nederste seismogram viser jordens bevægelser i øst-vest retningen. De første minutter er jorden under seismografen rolig, men så rammer de kraftige rystelser godt fire minutter senere. Det viste tidsudsnit er ca otte minutter langt.