De altid fascinerende vulkaner - nyt nummer af bladet Geoviden

08-01-2008

Vulkaner er en stående trussel i store dele af verden, og samtidig er de også en kilde til landbrugsjord og råstoffer. Danmark har haft sine vulkaner, og ude i Solsystemet spyer vulkaner lava, vand eller metan.

I bladet Geoviden - geologi og geografi nr. 4, 2007 kan du læse en række spændende historier om vulkaner og få at vide, hvordan man varsler vulkanudbrud, og hvorfor vulkanområder indeholder rigdomme som kobber, guld og sølv.

"Vulkaner" er titlen på det seneste nummer af det populærvidenskabelige blad Geoviden, der nu er tilgængelig på nettet. Billeder af bjerge, der spyr ild og røg sidder på nethinden af de fleste mennesker. Her kan du læse, hvor vulkanerne findes og hvorfor, og få at vide hvordan forskerne forsøger at varsle de ofte dødbringende udbrud. Læs også om Nordatlantens voldsomme vulkanisme, der har sat sine spor i Danmark, og om vulkanerne der findes dybt i Danmarks undergrund. Eller om mange Jordens rigdomme som kobber, guld og sølv, der findes i vulkanske områder. For den særlig eventyrlystne indeholder bladet også en historie om vulkaner på andre planeter, hvor udbruddene er langt større end her på Jorden.

Læs om:

  • Hvorfor smelter jorden nogle steder?
  • Vulkaner i Nordatlanten
  • Vulkaner i Danmark
  • Vulkanernes rigdomme
  • Varsling af vulkanudbrud
  • Vulkaner andre steder i solsystemet

Læs bladet on-line eller bestil gratis abonnement på den trykte udgave
http://geocenter.dk/publikationer/geoviden/index.html