Geologiens dage den 27. og 28 september

27-08-2008

For ottende gang er der Geologiens dage. Hele landet summer af formidlere og GEUS lukker dørene op til kernelageret i Rødovre og fortæller om det rene grundvand i Danmark.

geologiske dage 2008
For ottende gang inviterer geologer, naturvejledere og stenvenner over hele Danmark til Geologiens Dage. Kommuner, skovdistrikter, nationalparker, foreninger, råstofindvindere, forskere fra museer og universiteter og mange andre med viden om geologi står parat med en lang række tilbud om ture, foredrag, udstillinger og meget andet.

FN har udpeget 2008 til at være Jordklodens år, med fokus på hvordan geologi tjener menneskene. Derfor vil en række af turene fokusere på dette tema.

Derudover gennemføres en masse andre spændende arrangementer, hvor man kan se og studere mange andre sider af Danmarks spændende geologi. Arrangementerne omfatter ekskursioner, foredrag, udstillinger, åbent-hus arrangementer og meget andet.

Geologi året rundt
Der er dog mange muligheder for at opleve Danmarks geologi året rundt. På http://www.geus.dk/cgi-bin/webbasen_nyt.pl?id=1219831030|cgifunction=form kan du læse og downloade hele det fyldige program - kig også på naturnet.dk hvor man kan søge efter guidede ture med geologisk indhold, og her findes også mere end 90 turforslag til spændende geologiske steder i Danmark.

Geologiens dage 2008 nu også på Facebook
For dem der er nysgerrige, kan gruppen findes på www.facebook.com ved at oprette sig som bruger, og derefter søge Geologiens dage 2008.

GEUS og Geologiens dage

Fremvisning af GEUS kernelager i Rødovre
I Rødovre findes det nationale lager af borekerner, som er indsamlet fra Danmarks undergrund. De fleste af de kilometervis af borekerner, stammer fra oliegeologiske boringer. Stig Schack Pedersen vil fremvise udvalgte borekerner og berette om, hvad de kan fortælle om Danmarks omskiftende historie igennem mange årmillioner.
Rundviser: Seniorforsker Stig Schack Pedersen, GEUS
Dato og tidspunkt: 27. september kl. 13.00-16.00
Adresse: Valhøjs Allé 180, 2610 Rødovre
Arrangør: GEUS
Tilmelding: Ja, på Politiken Plus

Det klare guld i Furesø Kommunes undergrund: Vandets vej til vandhanen
Danmarks Naturfredningsforening i Furesø Kommune markerer Geologiens Dage ved at lade geolog Lisbeth Flindt Jørgensen, GEUS, fortælle om vores grundvand - en meget værdifuld naturressource. Furesø Kommune har i en årrække kunnet levere godt grundvand til drikkevandsproduktion ikke alene til vore egne borgere men også til Københavns Energi A/S, som forsyner store dele af Hovedstadsområdet. Hvordan er udsigterne for fremtidig drikkevandsforsyning og hvordan forvandles egentligt gammelt grundvand til perlende frisk drikkevand?
Foredragsholder: Geolog Lisbeth Flindt Jørgensen, GEUS
Dato og tidspunkt: 27. september kl. 13.0015.00
Mødested: Københavns Energi A/S, Vandværket ved Søndersø, Ballerupvej 70F
Arrangør: Danmarks Naturfredningsforening, Furesø
Tilmelding: Nej

Geologiens Dage koordineres af Skov- og Naturstyrelsen, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Geologisk Museum og Geologisk Institut, Aarhus Universitet.

Kontaktperson ved GEUS er Ole Bennike - obe@geus.dk

Den store lagerhal på Valhøjs Allé

Billede fra den store lagerhal på Valhøjs Allé i Rødovre med tusindvis af kernekasser på paller anbragt i reoler. Lofthøjden er 8 meter og den elektrisk styrede gaffeltruck kan løfte
paller med kernekasser op til den øverste hylde i 7 meters
højde.