Ny geologisk guide til Sydgrønland - 132 sider populærvidenskab til turen

16-03-2007

En ny guidebog fokuserer på geologien i et område i Sydgrønland, som huser flere verdensberømte minerallokaliteter. Flere af mineralerne findes kun der.

"Geological guide - South Greenland" er titlen på en ny populærvidenskabelig bog på engelsk fra GEUS. Det er en handy guide bog til den enestående geologi i Narsarsuaq - Narsaq - Qaqortoq området i Sydgrønland, der huser flere verdensberømte mineralsteder.

Området omfatter Ilímaussaq-komplekset, som er en af Verdens mest fascinerende intrusioner på grund af dets ekstreme rigdom på sjældne grundstoffer og tilsvarende store antal sjældne mineraler. Der er fundet mere end 225 forskellige mineraler. 30 af dem blev først fundet og beskrevet her, og 12 er ikke fundet andre steder på Jorden.

Bogen beskriver en række lokaliteter, som er værd at besøge, dels fordi der er fine mineraler, brogede bjergarter eller fantastiske former at iagttage, dels fordi man kan få et indtryk af de geologiske processer, der for mere end 1100 mio. år siden udspillede sig nogle kilometer nede under de vulkaner, som dengang dækkede jordoverfladen i området.

Guiden er rigt illustreret med farvebilleder, grafik og mange topografiske og geologiske kort, og den er fremstillet i handy A5 format, så den er let at have med på turen i fjeldet.

Målgruppen er turister og andre besøgende, som er interesseret i geologi eller som gerne vil vide noget om de klipper, gletschere og landskaber, som de færdes iblandt.

Bestilling af og uddybende information om bogen