Fornyet fokus på grønlandske ædelsten

23-01-2007

Grønland rummer smykkesten af høj kvalitet, og forskellige virksomheder har allerede fundet både diamanter og rubiner. Det nye nummer af Geology and Ore sætter fokus på potentialet.

Siden årtusindskiftet har industrien vist solid interesse for grønlandske smykkesten. Det fremgår af temamagasinet Geology and Ore No. 7, 2007 med titlen: Gemstones of Greenland. Nummeret sætter specielt fokus på interessen for diamanter og rubiner, men gør også status for andre typer smykkesten i Grønland.

Siden midten af 1990erne er der foregået efterforskning efter diamanter, og indtil videre har det resulteret i fundet af adskillige mikro- og makrodiamanter. Den 24. Oktober 2006 offentliggjorde Hudson Ressources Inc. resultaterne af deres 2006 boreprogram. Den største nyhed var fundet af yderligere 35 diamanter inklusiv den største diamant på 0.122 carat, der endnu er fundet i Grønland.

Efterforskningen efter rubiner er langt fremme. True North Gems Inc. har siden 2004 kigget efter de attraktive røde ædelsten i et område nær Fiskenæsset i Vestgrønland. Det har resulteret i fundet af rubiner og lyserøde safirer af høj kvalitet og efterforskningsaktiviteterne nærmer sig måske den næste fase, hvor man overvejer produktion af ædelstenene. I 2005 etablerede True North faciliteter til skæring og polering af rubiner i Fiskenæsset by for at oplære beboerne i kunsten at forarbejde de røde sten.

Læs det sidste nummer af temamagasinet: Geology and Ore No. 7, 2007: Gemstones of Greenland
www.geus.dk/minex/go07-dk.htm

Kontakt:
Geolog Karsten Secher, GEUS
Tlf: 38 14 22 36
E-mail: kse@geus.dk

Rubiner fra Fiskenæsset området i Vestgrønland
Rubiner/lyserøde safirer fra Fiskenæsset området i Vestgrønland.
Fra venstre til højre vejer stenene 0.43, 0.42, 0.77, 0.43 og 0.22 carat. (1 carat er = 0,2 gram).
Kilde: True North Gems Inc.