Jordskælv ved Tonga

05-05-2006

Et kraftigt jordskælv på 7,9 på Richterskalaen ramte Tonga den 3. maj, og det udløste en beskeden tsunami på omkring 21 cm. Kraftige jordskælv er almindelige i dette område.

Et jordskælv som målte 7.9 på Richterskalaen ramte Tonga d. 3. maj 2006 kl 17:26 dansk tid. Jordskælvets dybde blev i første omgang bestemt til 16 km under havbunden, men er senere blevet justeret til 55 km dybde. Når et kraftigt jordskælv udløses tæt ved havbunden betyder det, at der er en betragtelig risiko for at jordskælvet starter en tsunami. Pacific Tsunami Warning Center (http://www.prh.noaa.gov/pr/ptwc/) udstedte hurtigt en tsunami-advarsel, der bl.a. omfattede Fiji, Samoa, og den new zealandske ø Niue, som ligger øst for Tonga. Selve New Zealand var ikke omfattet af den officielle advarsel.

En lille tsunami blev målt på to af øerne. Knap en halv time efter jordskælvet nåede en 21 cm høj tsunami til Niue, og efter yderligere 13 minutter skyllede en 15 cm høj tsunami op ved Pago Pago på Amerikansk Samoa. Tsunami-advarslen blev afblæst kl 19:36 dansk tid.

Tonga ligger i et seismisk meget aktivt område, hvor stillehavspladen dykker stejlt ned under den australske plade. De to plader bevæger sig mod hinanden med gennemsnitlig 7,7 cm om året. Der sker jævnligt jordskælv ved Tonga, også meget kraftige jordskælv. Epicentret for det seneste kraftige jordskælv er af USGS (http://earthquake.usgs.gov/regional/neic/) blevet bestemt til 20 grader syd og 174 grader vest. GEUS bidrager løbende med jordskælvsdata til USGS og andre internationale datacentre, og de danske data bruges til at beregne epicentre for tusindvis af jordskælv hvert år.

Læs mere og seismologi og jordskælvsforskning ved GEUS
www.geus.dk/departments/geophysics/seismology/seismo-dk.htm

Kontakt:
Tine B. Larsen, GEUS
Tlf: 38 14 24 27
E-mail: tbl@geus.dk