Eksplosionerne i Kolding registreret på seismografer

04-11-2004

De voldsomste rystelser i Kolding under fyrværkeribranden den 3. november svarede til et jordskælv af styrke 2 på Richterskalaen. Det viser beregninger på data fra seismografen i Mønsted i Nordjylland.

Eksplosionerne på fyrværkerifabrikken i Kolding onsdag d. 3. november var så kraftige, at de blev registreret på GEUS' netværk af seismografer. Der er tydelige udslag på seismografen i Mønsted Kalkmine, mens signalerne på seismograferne på Sjælland og Bornholm er så utydelige, at vi ikke med sikkerhed kan sige, at de stammer fra eksplosionerne.

Den største af rystelserne, der er registreret på seismografen i Mønsted, er så kraftig, at det svarer til et jordskælv på 2,0 på Richterskalaen. Et jordskælv af den størrelse vil dog ikke forårsage skader.

I forbindelse med World Trade Center-katastrofen beregnede de amerikanske seismologer, at rystelserne fra kollapset af det første tårn svarede til 2,1 på Richterskalaen, og kollapset af det andet tårn svarede til 2,3.

Richterskalaen er logaritmisk. Det betyder, at rystelserne fra den største af eksplosionerne i Kolding højst er halvt så kraftige som rystelserne fra sammenstyrtningen af det første tårn i World Trade Center.

Da en fyrværkerifabrik eksploderede i Enschede i Holland i maj 2000, målte de to store eksplosioner hhv. 1,4 og 1,8 på Richterskalaen. Hovedeksplosionen i Kolding var således kraftigere.


Seaismogram - Mønsted 3 nov 2004