The Millennium Atlas – en oliegeologisk sværvægter i særklasse

12-11-2002

Geologerne har nu skrevet biblen om nordsøolien. Den har over 100 forfattere og 60 referees, og den bygger på data samlet gennem de seneste 30 år af tre lande og en række institutioner. Dermed er den nøglen til Nordsøen.

Nordsøoliens bibel er nu på gaden i form af det imponerende værk 'The Millennium Atlas – Petroleum Geology of the Central and Northern North Sea'. Atlasset, der samler al viden om oliegeologien fra den olieproducerende del af Nordsøen, blev præsenteret ved et møde i Dansk Geologisk Forening den 11. november på Geologisk Museum.

Over 100 forfattere og bidragydere samt over 60 referees fra olieindustrien, universiteter, forskningsinstitutioner og offentlige myndigheder i Storbritannien, Danmark og Norge har siden 1997 arbejdet på at producere denne nøgle til forståelsen af Nordsøens geologi baseret på oplysninger fra de tusindvis af boringer og millioner af kilometer seismiske data, der er indsamlet over mere end 30 år.

Det var målet at lancere atlasset i forbindelse med årtusindskiftet – deraf navnet. Tidsplanen bristede, men navnet overlevede, og nu er værket færdigt. Atlasset har tre ejere: Geological Society of London, Norsk Petroleumsforening og Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS), der hver har 33 pct. af aktierne i Millennium Atlas Company Ltd (MACL).

"Det er en stor dag at kunne præsentere dette værk med over 30 års oliegeologisk arbejde, der har ført Nordsøen frem til et olieområde i verdensklasse," sagde vicedirektør Kai Sørensen fra GEUS i åbningstalen til mødet i Dansk Geologisk Forening. Han er bestyrelsesmedlem i MACL og medlem i styregruppen for atlasset.

The Millenium Atlas

Den omfattende viden er nu tilgængelig for offentligheden i form af et trykt 400 siders fuldfarve atlas i det imponerende A2-format og på CD-ROM. Med sine 11 kilo er atlasset i en vægtklasse helt for sig selv og vil uden tvivl blive en bibel for Nordsøens oliegeologi. Her kan geologer, studerende og nystartere i den oliegeologiske verden hente oplysninger om Nordsøbassinets udviklingshistorie, og de processer der førte frem til dannelsen af olien og gassen. Endelig omfatter værket også en beskrivelse af efterforskningshistorien og en vurdering af ressourcerne, der ligger gemt i Nordsøen.

"Med udgivelsen af the Millenium Atlas fejrer vi fremskridtet i den viden, der er frembragt igennem mange års forskning og efterforskning og dens bidrag til den velstand, der er skabt i landene omkring Nordsøen," sagde bestyrelsesformand for MACL Andrew Armour ved mødet.

"Arbejdet med atlasset er også et enestående eksempel på et godt samarbejde mellem hundredvis af mennesker omkring Nordsøen."

Danske forfattere til atlasset omfatter medarbejdere fra GEUS, Mærsk Olie og Gas, Københavns Universitet og Energistyrelsen.

'The Millennium Atlas' har haft et totalbudget på 12-15 millioner kroner og takket være stor finansiel støtte fra olieindustrien kan atlasset sælges for den favorable pris af £199. DONG og Mærsk Olie og Gas er blandt de 48 firmaer, der har støttet udgivelsen af atlasset.

Atlasset kan købes hos:

Geological Society Publishing House
Unit 7 Brassmill Enterprise Centre
Brassmill Lane
Bath BA1 3JN
England
Forespørgsler på:
Telefon: +44(0)1225 445046
Email: dawn.angel@geolsoc.org.uk

Præsentationen den 11-11-2002 Præsentationen den 11-11-2002

De fremmødte bladrede ivrigt og beundringsfulde i værket "The Millennium Atlas" under præsentationen på Geologisk Museum.