Personligt tilsyn med boringer

Selvom DGU ikke længere havde udstationerede geologer, var der fortsat en rolle for DGU i tilsynet med boringerne.

Dengang DUC fik sin koncession, havde man aftalt en speciel konstruktion, hvor det var en medarbejder hos DGU, ikke DGU som institution, der var ansvarlig for tilsynet.

Den første til at udføre dette ‘personlige tilsyn’ var DGU-direktør Hilmar Ødum. Men i 1965, endnu inden det første fund i Nordsøen var gjort, gik Ødum på pension efter 28 år på chefposten.

Han blev afløst som DGU-direktør af den hidtidige chef for Borearkivet, geolog Ole Berthelsen, som dermed også formelt overtog rollen som personligt ansvarlig for tilsynet med olieefterforskningen.

I takt med det stigende aktivitetsniveau i Nordsøen blev det lederne af DGU’s aktiviteter for den dybe undergrund, først geolog Leif Banke Rasmussen og senere geolog Arne Dinesen, som kom til at stå for tilsynet.

Arne Dinesen (1930–2010) havde været en af de otte unge geologer, som i sin tid var sat på opgaven med at vride mest mulig viden om Danmarks undergrund ud ­ af materialet fra DAPCo’s boringer.

Leif Banke Rasmussen og Arne Dinesen nåede begge kortvarigt, i 1974–75, formelt at være den personligt tilsynsførende med borearbejdet i Nordsøen, inden ordningen med personligt tilsyn blev indstillet i 1975. Da gik tilsynet over til Energistyrelsen.

Læs også Staten ønsker aktivt tilsyn